Златанова разчете посланието на чуждите посланици

"Начинът да покажем, че те не са прави е с действия в интерес на гражданите"

"От това, което прочитам най-силно впечатление ми прави факта, че посланиците говорят за модел на управление на страната."

Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по повод писмото на посланиците на Франция и на Германия - Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Според нея, когато се говори за модел няма как той да се е появил в последните 4 седмици или дори в последната година, а означава, че в продължение на дълго време е съществувал някакъв проблем.

"Когато говорим за модел, това означава, че въпросът е системен и трябва да бъде решен по системен път", добави още Златанова.

Според вицепремиерът, когато 4-5 години на България е отказан достъп до Шенген, може би е било редно да се разтревожим, че нещо не е наред в страната ни. 

Начинът да покажем, че посланиците не са прави е с действията ни в интерес на гражданите, а не в интерес на отделните партии. Според Златанова "само и единствено с консенсус по най-важните въпроси за страната може да се обори това, което твърдят посланиците в писмото си.

В писмото дипломатите казват, че "изправени пред настоящите предизвикателства, именно основните институции и политически сили са тези, които трябва заедно да намерят всички пътища за постигане на напредък, като отчитат исканията на обществото".

Златанова каза още, че й се иска да се избегне партийното говорене. Според нея това всяка партия да обвинява другата в грешен модел на управление на страната е "меко казано несериозно"