Внесоха в съда обвинителния акт срещу Октай Енимехмедов

Нападателят на Доган е обвинен в опит за убийство и нарушаване на обществения ред

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Октай Енимехмедов, съобщиха от обвинението.

Енимехмедов е обвинен за това, че на 19 януари е направил опит за умишлено убийство на Ахмед Доган по време на VIII-та Национална конференция на ДПС в НДК. Енимехмедов три пъти се опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на Доган. Деянието е извършено предумишлено и останало незавършено.

Октай Енимехмедов е обвинен и за това, че е извършил непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

По време на националната пресконференция на ДПС 25-годишният Октай Енимехмедов се появи на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма в доклада си. Енимехмедов  опита да стреля, но оръжието засече и само щракна. Доган избута ръката на младия мъж, между двамата последва схватка и председателят на ДПС падна на земята. Върху нападателя се нахвърли секретарят напартията Мустафа Карадъйъ, а след него се намесиха и симпатизанти и делегати на ДПС.

След като беше смазан от бой, Енимехмедов беше арестуван и разпитван в полицията. Повдигнато му е обвинение в закана за убийство и хулиганство. На 29 януари Софийския градски съд го остави за постоянно в ареста. На 13 март Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за побоя над Октай Енимехмедов.

Ако бъде признат за виновен Енимехмедов може да получи от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Октай Енимехмедов е с мярка за неотклонение "Задържане под стража".