Кирил и Николай – враждата потъна

Животът

09-07-2013, 15:45

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Няма съболезнования от пловдивския митрополит след смъртта на Кирил

Трупът на митрополит Кирил бе намерен тази сутрин в местността Траката във Варна. Около 8 часа на телефон 112 е подаден сигнал, че е е забелязал в морето плуващ мъж с маска и шнорхел, който след известно време е престанал да дава признаци на живот.

Кирил обичал да плува всяка сутрин на необитаемото място. Към момента няма данни смъртта на митрополита да е насилствена.

С удавянето на Варнениския и Велико-преславски духовник потъна и враждата му с Пловдивския митрополит Николай.

Войната започна след кончината на патриарх Максим.

Тогава не липсваха спекулации, че пловдвиският духовник може да заеме поста. За временно и. д. патриарх обаче бе избран варненският владика. При вота в Светия Синод Кирил получи 7 гласа, сливенският митропилит взе 4, а русенския – 1. Митрополит Николай не бе подкрепен от нито един от събратята си в борбата за наместническото място.

Тогава варненският владика обяви, че е избран с половината от гласовете на присъстващите членове на Светия Синод. Според Николай обаче наместник-председателят е трябвало да бъде избран с мнозинство от повече от половината членове на синода.

Малко по-късно великотърновският митрополит Григорий оттегли подписите си от протокола на Св. Синод. Така на практика вотът стана с паритет - 6:6. Започнаха спорове и тълкувания на правилника относно тази постъпка.

След заседанията митрополити, чиито имена не бяха назовани, се оплакаха, че им е предлаган подкуп, за да не участват в сесията на синода. Те обвиниха за това митрополит Николай. Владиците обаче отказали предлаганите суми.

В отговор пловдивският митрополит изпрати писмо до Светия синод, в което изложи позицията си и даде 40-дневен обет за мълчание и обяви бойкот на заседанията на Синода за този период. Кирил се опита да го върне със заплахи за сваляне на сана, но без особен успех.

Войната продължи задочно. "Дядо Николай се моли, и.д. патриарх Кирил прави пиршество!" Новина с това заглавие излезе на официалната интернет-страница на Пловдивската митрополия. В материала пишеше, че Кирил дал почерпка по случай избирането му за изпълняващ длъжността патриарх. Той наредил софра, щедро разливал скъпо уиски в чашите, с които се вдигали тостове до ранни зори. Текстът бе гарниран с любопитен фотоколаж, на който дядо Кирил бе показан като хищен и лаком човек, а опонентът му - Николай като добър пастир.

След това Кирил Варненски оглави службите за 40 дни в Троянския манастир, където бе погребан Негово светейшество. По същото време нашият владика предпочете да си остане в Пловдив и събра миряните на заупокойна литургия и панихида в митрополитския храм "Св. Марина”.

Последната битка на владиците бе за благодатния огън за Великден, който всяка година се взема от Ерусалим. Николай осигури частен самолет, който кацна в Пловдив и оттам огънят бе разнесен по епархиите. Кирил Варненски се нацупи, че самолетът не се приземи в София, и миряните в епархията му взеха огън от румънците. Двамата опоненти не казаха заедно "Христос е посред нас!".

Днес на официалната страница на Пловдивска митрополия няма и следа за кончината на Кирил. Например, можеше да бъде публикувано скромно съболезнование. Вместо това стои съобщение за предстоящия голям празник на митрополитския храм “Света Марина” на 16 юли. Николай ще посреща одеждите на света Петка и иконата с нейния образ.