ДСБ: Левицата е разцепена, държат я олигарсите

Мисия Пловдив

09-07-2013, 17:22

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Реформаторският блок готви нов избирателен кодекс, иска оставки и избори

Реформаторският блок ще внесе законопроект за нов избирателен кодекс, с който да компенсира забавянето и пропуските на управляващите. Това заяви в Пловдив лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Според него управляващата коалиция е неспособна на верни ходове, заради пълната липса на авторитет и мнозинство. Заявяват, че ще предприемат мерки в социалната сфера, но това не е вярно. Институциите изобщо не работят, държавата е блокирана. Най-доброто решение са спешни поправки в избирателния кодекс, оставка и нови избори, посочи Кънев.

По мнението му при един бъдещ вот Реформаторският блок ще има водещи позиции в парламента. Ако БСП не се оттеглят скоро, те ще са при малокалибрените политически сили в следващото Народно събрание. Там ще са и ГЕРБ, които имат стабилна подкрепа за момента. Реформаторският блок ще има сходни, ако не и по-добри резултати, което ще го превърне в локомитив на промяната, коментира Кънев.

Той посочи, че обединението в дясно е станало възможно след отрезвяващия резултат на последните избори и оттеглянето на фигурите, които защитават статуквото. Според Кънев съюзът е отворен за нови членове, като визира СДС, НДСВ, нестопански организации и интелектуалци, които са съгласни с основните 12 точки в програмата за излизане от кризата.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че не знае кога ще се оттеглят сегашните управляващи. Той обаче посочи, че БСП и ДПС само искат да се спасят. Червената интелигенция е на протеста. Левицата е разцепена и само олигарсите ги крепят на власт, изтъкна тъмносиният лидер.