Борисов разговаря с британския посланик относно положението на страната

Според Борисов това правителство и парламент са изгубили каквото и да е обществено доверие

Бойко Борисов обясни преди британския посланик у нас Джонатан Алън причините, заради които ГЕРБ не влиза в Народното събрание.

Мотивът на партията е безпрецедентният опит на БСП, ДПС и Атака да изолират от управлението на страната най-голямата парламентарна група, която спечели изборите, заяви Борисов.

"Новата Тройна коалиция няма подкрепата на българските граждани и това личи от продължаващите вече над 20 дни многохилядни протести по площадите на страната", подчерта експремиерът на срещата относно вътрешнополитическата ситуация в страната.

Според Борисов това правителство и парламент са изгубили каквото и да е обществено доверие, включително и това на посланиците. Той заяви, че позицията на ГЕРБ остава непроменена - партията ще се върне в парламента само за промени в изборното законодателство, след които да се върви към незабавни избори.

От своя страна посланикът на Великобритания предаде на лидера на ГЕРБ писмо от британския премиер Дейвид Камерън. В него Камерън отбелязва, че приключването на управлението с толкова нисък дълг и бюджетен дефицит е истинско постижение и изказва своята благодарност към Борисов за сътрудничеството и приятелството им през последните четири години.

"В областта на икономиката бях благодарен за подкрепата Ви в Брюксел за завършване на единния пазар и особено на цифровия единен пазар и за разширяване и задълбочаване на международните споразумения за свободна търговия. Освен това разчитахме на подкрепата на България за Директивата за работното време и други мерки, които представляваха заплаха за ефективността на нашите икономии", пише още в писмото си британският премиер Камерън.