#ДАНСwithme 26: Дъждът и правителството няма да спрат протеста

Мисия София

09-07-2013, 19:31

Снимка:

Гергана Георгиева, sofia.utre.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Повече от три седмици протестиращите искат оставка

Няколко хиляди протестиращи блокираха за поредна вечер движението по бул."Цар Освободител" и бул."Александър Дондуков" пред сградата на Министерски съвет в столицата.

И тази вечер протестиращи се обявяват против правителството и настояват за неговата оставка. Sofiautre.bg ще следи отблизо и тазвечершния протест.

19,28: Събралите се граждани заявяват, че подкрепят изявлението на президента Росен Плевнелиев. Знамето, окачено на сградата на бившия Партиен дом, е паднало и протестиращите тълкуват това като символ на падане на правителството. Чуват се освирквания. Самите протестиращи развяват във въздуха български знамена. Полицейското присъствие в района е засилено.

19,50: Десетки хиляди граждани скандират „Оставка” за 26-та поредна вечер пред сградата на Министерски съвет в столицата. Един от протестиращите обяви например, че е на протеста, защото е против изграждането на АЕЦ „Белене”. По думите му са необходими нови избори и ако на власт дойде друго некомпетентно правителство гражданите ще свалят и него. Друг недоволен гражданин обяви, че е нужен нов политически ред и това може да стане след оставка на правителството и нови избори. Протестиращите на площад "Независимост" носят български знамена, знамето на Европейския съюз и плакати с надписи – „Ако пречат, блокирай София”, „Сряда сутрин, блокирай парламента”, „Успехът на протеста е неизбежен”, „Искаме незабавни промени в Изборния кодекс и конституцията”. Чуват се биене на барабани, тъпани и освирквания. Засилено е полицейското присъствие в района на площад „Независимост”, като има и жандармерия.

20,02: Протестът е започнал спокойно, като към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти.

20,19: Протестното шествие в столицата се отправи към сградата на Народното събрание. Протестиращите скандират „Оставка” и освиркват правителството на Пламен Орешарски, срещу което протестират за 26-та поредна вечер. Участниците в протеста са водени от голям лозунг, който гласи - „България каза – Орешарски върви си”. Чуват се звуци на тъпани и тарамбуки и във въздуха се виждат български знамена.

20,45: Протестиращите в столицата останаха само броени минути пред сградата на Народното събрание, където изразиха недоволството си срещу правителството на Пламен Орешарски. Протестното шествие подмина сградата на парламента и се насочи към Орлов мост. На площад "Народно събрание" протестиращите бяха посрещнати от други недолни граждани и под звуците на тъпани тръгнаха към Орлов мост. Пред сградата на Народното събрание се бяха събрали група младежи, които държаха фотографии от протестите в Инстанбул, с което се обявиха в солидарност с протестите по света. Протестиращите продължават да скандират "Оставка" и да развяват български знамена. Полицейското присъствие в района е засилено.

21,03: Хиляди протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски потеглиха по бул. „Цариградско шосе” от Орлов мост към хотел ‘Плиска” в столицата. Преминавайки протестиращите блокираха движението във всички посоки на Орлов мост. Там те бяха посрещнати от друга група недоволни граждани с плакат - „Граждани срещу мафия”. Шествието избира да продължи по бул. „Цариградско шосе” за трети път, като предишните дни недоволните граждани изразяваха позицията си пред централите на политическите партии. Хилядите граждани продължават да скандират „Оставка”, да развяват български знамена, да освиркват правителството. Във въздуха са издигнати лозунги, като на един от тях е изписано - „Ай сиктир, да им свирим 26 дни под прозорците, да не са Лайза Минели”.

21,20: Протестиращите в столицата се спряха за момент пред Полиграфическия комбинат на бул. „Цариградско шосе”, клекнаха заедно и се изправиха поетапно в т.нар „мексиканска вълна”. Изправяйки се събралите се недоволни граждани скандираха „Оставка”. Те продължават своето протестно шествие, което едва за трети ден от началото на протестите продължава по бул. „Цариградско шосе” към хотел „Плиска”. По пътя си протестиращите бяха поздравявани от излезли на терасата хора от жилищните блокове по булеварда, които пляскаха, развяваха знамена и скандираха заедно с протестиращите „Оставка”. Полицейското присъствие в района на протеста е засилено.

21,39: Десетки хиляди протестиращи в столицата срещу правителството на Пламен Орешарски достигнаха до моста на бул. „Ситняково” и се отправиха отново към Орлов мост. Тази вечер недоволните граждани не достигнаха до Площада на авиацията. Развявайки български знамена и скандирайки непрекъснато „Оставка” недоволните граждани потеглиха към Орлов мост, където движението е блокирано. Там ги очакват други групи протестиращи, които не потеглиха по-рано по бул. „Цариградско шосе”.

22,00: Недоволни граждани остават все още на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски на Орлов мост в столицата. Някои от хората си тръгват, а други остават на Орлов мост. Протестиращи са седнали по пътното платно. Чуват се и скандирания „Оставка” и освирквания. Движението на Орлов мост остава блокирано вече около два часа. Протестът продължава мирно, като полицейското присъствие е засилено.