Светила на медицината с 6 операции в Пловдив

Мисия Пловдив

10-07-2013, 10:09

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Скалпела ще хванат професори от Германия, Швейцария, Австрия и др.

Шест ринологични операции с модерна техника и иновативни методи ще бъдат направени на 11 и 12 юли в УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив по време на специализиран курс с демонстрации на живо. Проявата с международно участие се организира от Българското ринологично сдружение (БРС), съобщи неговият председател доц. д-р Диляна Вичева, която е и част от екипа на Клиниката по УНГ болести в пловдивската университетска болница.

Уникалното специализираното обучение ще се води от световноизвестни учени от страната и Европа и е първото за Пловдив от толкова висок научен ранг, каза още доц. Вичева. Участниците в него ще имат възможността да наблюдават хирургичните интервенции посредством двустранна видеоконферентна връзка със светилата в ринологията.

По този начин операциите ще се излъчват в реално време на екран в хотел "Империал", където ще се намират модераторите и записаните за участие в обучението – лекари  и специализанти от цялата страна. Хирурзите ще отговарят на въпроси на курсистите и ще разясняват всяко от действията си на операционната маса. Пациентите за операция са избрани от списък с тежки медицински  случаи на хора с УНГ болести и усложнения от тях, които не могат да бъдат оперирани с технологиите у нас.

Хирургичните интервенции ще извършат проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия, проф. д-р Волфганг Пирсиг от Улм, Германия, проф. д-р Марко Каверсачио от Берн, Швейцария, проф. д-р Янис Констадинидис от Солун, Гърция, проф. д-р Бенедикт Фолц от Германия и доц. д-р Пламен Недев – секретар на БРС и ръководител Катедра по неврохирургия и УНГ болести в МУ „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна съвместно с екип от утвърдени български ринолози и анестезиолози.

Сред останалите чуждестранни демонстратори са доц. д-р Валентин Томазик от Грац, Австрия, и проф. д-р Томислав Баудоин от Загреб, Хърватия. За участниците в курса първият ще представи професионалния си опит с балонната синупластика, използван в град Грац, а вторият ще направи демонстрация на навигационна ендоскопска синус хирургия (НЕСХ).

От Българска страна участие ще вземе и проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги" и зам.-председател на Българското ринологично дружество. Той ще представи заснета демонстрация, посветена на основните техники при отворени ринопластики. Проф. д-р Румен Бенчев, председател на Българското сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия ще направи панелна дискусия с гостите за усложненията, възникнали при ринопластика.