Изоставени апартаменти превръщат жилищен блок в бунище

Мисия София

10-07-2013, 11:07

Снимка:

bTV

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Без вода в понеделник в "Дружба 1" и в части от центъра

Институциите "вдигат рамене"

Жилищен блок в столичния квартал "Дружбa" 1 се превръща в бунище. Причината е, че повечето от собствениците дават апартаментите си по наем и не се интересуват от техния вид.

Вратата на един от входовете в блока - липсва, лампите не светят, асансьорът не работи. В сградата от 5 години няма парно, а топлата вода спира периодично. Две от жилищата в блок 6  пък са напълно разбити, пълни с боклуци и населявани единствено от гълъби. А миризмата, която се разнася от там тормози хората, принудени да останат да живеят в там. Пред bTV те обясняват състоянието на сградата така: "Най-вероятно собствениците на апартаментите не се интересуват от тях, защото нямат желание да живеят в блока, нито могат да намерят на кого да ги продадат."

Институциите също се оказват безсилни да помогнат, дори за проблема, който най-много тормози живеещите в блока – този с двата изоставени апартамента.
От полицията са категорични, че законът не им позволява да предприемат действия в частен имот, щом собствениците не са ги потърсили. Общината, до която хората също са изпратили жалба, пък може да завземе пустеещите апартаменти само, ако докаже, че са безстопанствени. Такава процедура, обаче, още не е започната. А разрешаването на проблема се усложнява от факта, че наследниците на един от апартаментите са отрекли, че той не се стопанисва.

Така жителите на блок 6 продължават да бъдат заложници на волята на собствениците на апартаменти в сградата, докато чакат някой да се смили над тях.