4 години затвор за обирджия на църкви

Крими

10-07-2013, 12:29

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Мародерът получил по-малко наказание по бързата процедура

Пловдивският районен съд осъди подсъдимия Христо Борисов на 4 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, заради серия от кражби от църкви в началото на годината.

"Кариерата" на Борисов започнала на 30 декември 2012 г. Тогава той се срещнал с малолетния Мехмед Пуров. Последният му предложил да тръгнат по селата и да обират църквите, защото много лесно се крадяло от тях. Уговорили се и на следващия ден хванали такси до село Стряма. Там те седнали на една пейка до оградата на църквата и изчакали хората да си тръгнат, след което отишли до църквата, разбили входната врата и взели дървената каса за дарения, и втора - метална каса. Общата сума в тях била 400 лева.

На 2 януари 2013 г. Борисов и Пуров отишли във Войводиново, намерили църквата, която била заключена. Тогава изкъртили решетката, като използвали мотика, оставена в двора. След това счупили стъклото на прозореца и Пуров влязъл вътре, а Борисов го чакал отвън. От църквата Пуров взел сумата от 30 лв., която предал на Борисов.

На 4 януари вечерта двамата отишли в село Желязно, където по утвърдената вече схема проникнали в църквата на селото, откъдето направили опит да отнемат кутията с близо 150 лева дарения. Опитът останал недовършен, тъй като се задействала алармената система на църквата и двамата избягали. На следващия ден те отишли до Царацово. От тамошната църква двамата задигнали 80 лева от касичката за дарения. Тъй като сумата им се сторила малко, двамата решили да влязат и в друга църква същата вечер.

Борисов предложили да отидат до село Строево. След като пристигнали намерили църквата, която била заключена с катинар. Те го изкъртили с помощта на едно дърво и влезли в църквата двамата. Вътре имало само една каса, която била заключена. След като разбили касата взели съдържащата се в нея сума от 80 лева, след което се качили на такси, което ги закарал в Пловдив.

На 07 януари двамата отново се срещнали и отишли в с. Маноле, където след взлом в църквата, присвоили сумата от 250 лева. Два дни по-късно по познатата схема двамата отишли в църквата на село Крислово. Там обаче ударили на камък, тъй като се задействала алармата. Двамата избягали и решили да влязат в друга църква. По идея на Борисов тръгнали пеш към село Динк. Там след като проникнали в църквата, взели намиращите се по иконите пари в общ размер на 13 лева. Във всички случаи двамата отивали до селата с таксита, които случайно спирали в гр.Пловдив.

Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие без разпит на свидетели и вещи лица. Подсъдимият признава изцяло фактическите обстоятелства по повдигнатото му обвинение, поради което му се налага по–ниско наказание. Присъдата подлежи на обжалване.