Посланията на европартньорите ни са лош знак, заяви Цачева

Народното събрание не дава възможност за стабилно управление, категорична е бившата председателка на НС

Посланията на двамата посланици от Европейския съюз са лош знак за това как изглежда ситуацията в България. Това каза бившият председател на 41-во Народно събрание и депутат от ГЕРБ  Цецка Цачева. "ГЕРБ е дала категорична оценка на това, което се случи след изборите на 12 май. По волята на българските избиратели, които определиха мнозинството в 42-то Народно събрание, това не дава възможност за стабилно упралвение. За да има такова, то трябва да разполага с категорично мнозинството, което да не зависи от кворума на Народното събрание", заяви Цачева.

"Народно събрание - това не дава възможност за стабилно упралвение. За да има такова, то трябва да разполага с категорично мнозинството, което да не зависи от кворума на парламента", коментира още бившият парламентарен шеф.

По думите на депутатката от партията на Бойко Борисов, когато в парламента има пленарно заседание, първи голям въпрос е - ще има ли кворум да работи Народното събрание. Според Цачева, кредитът на доверието към въпросната институция е изчерпан.

"Това, което се случва на площадите и улиците, позицията, която категорично заяви президентът, за ГЕРБ е единственият изход и това е изводът във всяка една демокрация - предсрочни избори. Това е позиция, която ГЕРБ неоднократно заявява", посочи Цачева.

Тя допълни, че днес пак бе дадено доказателство в подкрепа на тази теза - да се провеждат няколко гласувания в пленарната зала, да се спори за това дали е прието или не е прието решение, което Народното събрание откаже да гласува. И то след ясно заявено изявление за предсрочно прекартяване на мандата на народен представител Иван Портних, който е кмет на Варна.