БСП и ДПС ще се уредят до девето коляно, заяви Атанасова

Бившият здравен министър твърди, че в тези партии има само сделки и задкулисие

Скоро ще бъдат сменени директорите на Регионалните здравни каси, защото трябва БСП и ДПС да си уредят не само братята и сестрите, но и братовчедите до 9-то коляно. Това каза бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова на пресконференция на ГЕРБ. Брифингът се състоя по повод избора на Румяна Тодорова за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

"В БСП и ДПС има само сделки и задкулисие, уговарят се разни имена, хора, които да заемат различни постове, и едни послушни 100 депутата просто натискат копчето. Нямаше нормален дебат в Народното събрание и нямаше въпроси", каза още Атанасова. 

Днес депутатите избраха д-р Румяна Тодорова за управител на Националната здравноосигурителна каса с пълно мнозинство. Кандидатурата на предложения от ДПС д-р Динчо Генев беше отхвърлена.

По думите на Атанасова управлението на Румяна Тодорова бяха 3 години, символизиращи тотална изолация на договорните партньори, каквито са съсловните организации, и стачки на всички работещи в здравеопазването. Атанасова смята, че всички български лекари не са забравили, как са били потъпквани техните права, как не са получавали заплати и как болниците затъваха.

Новият управител на Здравната каса управляваше НЗОК по времето на Тройната коалиция. През 2009-а, в началото на втория си мандат, д-р Тодорова подаде оставка.

"Това, че Румяна Тодорова застана днес зад трибуната в Народното събрание и дума не обели за това, как ще бъдат събирани здравните осигуровки на българските граждани, а се питаше, къде са били нейните, е само липса на тотално осъзнаване на проблемите на българското здравеопазване", посочи Десислава Атанасова.

Според нея, ако бъдат върнати всичките дейности от НЗОК към Министерство на здравеопазването, не само българските граждани, но и ще излязат и всички български пациенти с онкологични заболявания на уличите да протестират.

Бившата здравна министърка подчерта още, че "новата тройна коалиция" не знае как да осъществи някаква реална здравна реформа. "Аз очаквам реакция от Партията на европейските социалисти за това, какви шуробаджанащини се правят, как се погазват Конституцията и законите на страната”, каза Атанасова. Тя посочи, че ГЕРБ очаква по-бърз отговор на внесената жалба до Конституционния съд за отстраняването на Пламен Цеков от длъжността управител на НЗОК. Този отговор го очаква не само ГЕРБ , но и цялото общество, каза Десислава Атанасова.