Прокурорите не били мотивирани. Мафията обаче е!

Най-доброто от печата

11-07-2013, 05:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гражданските протести са и срещу зависимостите по високите етажи на съдебната власт

Докато всички сме вперили поглед в правителството и в парламента, в съдебната власт всичко си тече по старому. Два доклада, които главният прокурор Сотир Цацаров нареди да бъдат изготвени, дадоха моментна снимка на прокуратурата, която е повече от отчайваща. Политически зависимости, повдигане на обвинения под натиск, неподготвени юристи, повърхностно разследване плюс пълна демотивация съставят портрета на държавното обвинение. Само като им види имотните декларации обаче, човек започва да се чуди какво трябва да се случи, че да се мотивират. 

В същото време, по отдавна придобита инерция  Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава с безпринципните назначения на ръководни постове на хора със съмнителни заслуги за това. Стигна се дотам, че на последния избор за шеф на прокуратура в страната самият Цацаров обяви, че и двамата кандидати нямат необходимите качества. Но кой ги номинира, извинете, и къде са качествените хора?

До тази безобразна ситуация се стигна, след като години наред другите две власти безскрупулно експлоатираха съдебната. Тя, впрочем, почти не се съпротивляваше, като изключим действията на Съюза на съдиите, и към днешна дата можем да се поздравим със създадена номенклатура, авторитарност, некомпетентни хора по повечето ръководни постове и масова политическа и икономическа лоялност. Принципите за независимост и върховенство на закона важат за малък процент от работещите в съда, прокуратурата и следствието.

Докладите на прокуратурата разкриха, че търговията с влияние е обичайна практика, че такова е мисленето на мнозинството в трите власти. При това положение гражданите са оставени на абсолютния произвол на управляващите, тъй като механизмите за правораздаване са заяли
Положението е много опасно, защото именно съдебната власт би трябвало да е щитът срещу всяка несправедливост, която силните на деня фабрикуват. Нищо подобно обаче няма шанс да се случи. Трагичното е, че всички лека-полека свикнаха, че защитата на която и да било кауза се случва единствено с връзки, чрез подкуп, с обаждане от правилен човек. Именно срещу това статукво протестират хилядите хора вече над 20 дни, но Висшият съдебен съвет и високите етажи на съдебната власт не разпознават себе си като обект на протеста. А би трябвало.

Мафията би била доста по-слаба и потенциално уязвима, ако страната разполагаше с независими арбитри, каквито са призвани да бъдат съдиите, и с принципни прокурори, които да защитават обществения интерес. Затова, ако искаме промяна, нека я поискаме и в съдебната власт, вместо там да се навъртат 20-30 души, които са взели малка сума и плакат и дори не са разбрали за какво и срещу кого им е платено да протестират, както стана миналия четвъртък.

През последните 23 години  мафията разцъфна благодарение на плътно затворените очи на определени елементи в полицията, следствието и прокуратурата. В съда също се намериха множество удобни лица, макар че разследващите доста ги улесниха и продължават да ги улесняват с недоказаните си, често нелепи обвинения. Сега точно тази олигархия, с извинение за клишето, се разхожда по главите ни и знае, че е безнаказана. Знае и че при най-малка атака срещу нея ще се намери удобен съдия, който да отсъди в нейна полза - справка делото на Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов за клевета.

Огромната гражданска енергия, която се акумулира от 14 юни насам, би трябвало да приземи самодоволството, което е обзело мнозинството във Висшия съдебен съвет. Да не забравяме, че протестите започнаха заради вездесъщия Делян Пеевски. Ако Конституционният съд го прати извън парламента, 

най-краткотрайният шеф на ДАНС ще се озове автоматично във ВСС  с поредната си молба да бъде назначен като следовател. И най-вероятно ще бъде моментално зачислен там, независимо че Изборният кодекс не позволява на работещите в съдебната власт да участват на избори от името на партии. ВСС обаче вече веднъж сгази тази разпоредба, когато освободи Пеевски от следствието преди два-три месеца, но без да го уволни от системата заради обвързаността му с ДПС. Каква е гаранцията, че "нестандартният специалист" няма да направи бърза кариера в съдебната власт най-сетне? Той в крайна сметка вече има 8 години юридически стаж, без да е работил реално и година. Стажът му на хартия го прави подходящ за ръководен пост в съдебната система. 

Колкото до ВСС - в него хората, държащи на своята независимост, се броят на пръстите на едната ръка и затова и този му състав се изявява единствено като сянка на политическата власт. Работещите в него уж опитни юристи не видяха проблем в нито един скандал досега, разтресъл обществото. До ден днешен членовете му не са намерили за нужно да се занимаят с нито един изтекъл запис на политици и магистрати. 

Нито случаят "Мишо Бирата", нито разговорите на Бойко Борисов, 

Николай Кокинов и Мирослав Найденов го трогват. Още не знаем кой всъщност избра главния прокурор Сотир Цацаров. До момента няма отговор кой нареди над 3 години да се мотаят дела като това срещу Найденов и каква отговорност ще понесе. Пълно мълчание цари и по въпроса какви услуги предложи Пловдивският районен съд на бившия вътрешен министър и какво получи насреща. Никой във ВСС не се вълнува от странните придобивки в имотните декларации на част от магистратите. Забравиха се случаите със "социално слабите" им роднини, не е известно в какви зависимости е затънала съдебната номенклатура, въпросът кой взима решенията върху "белите покривки" стои без отговор повече от петилетка. 

Искаме да знаем още какво се случва с некомпетентните, немотивираните и зависимите. В частния бизнес такъв човек не би останал и ден на работа. Кой ще пресее прокурорите, които, можем да се обзаложим, сигурно са минали с най-високи оценки формалните атестации? А някой ще пресметне ли парите на данъкоплатците, потънали в безсмислени, нагласени дела, докато истинските престъпници си действат необезпокоявани? 

Положението наистина е трагично и ако ВСС не се размърда веднага - доброволно или подтикнат от гражданското недоволство, значи можем да отчетем, че олигархията владее 100 процента и съдебната система. И за разлика от нея е много мотивирана.