Гласуваме с говорещи машини

Най-доброто от печата

11-07-2013, 05:56

Снимка:

Бойко Кичуков

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бюлетините да се печатат в секциите, предлагат ИТ спецове

Гласуването за народни представители да става чрез машини, които ще дават гласови инструкции на избирателите как точно да отразят вота си. Такъв проект беше представен вчера пред временната комисия в парламента по изработване на нов Изборен кодекс, на чието заседание се обсъждаха възможностите за въвеждане на машинно гласуване. Според предложението на ИТ спецовете избирателят ще посочва вота си с натискане върху тъчскрийн в тъмната стаичка, след което машината ще принтира бюлетина във формат А4, която ще се пуска в урна. Тайната на вота пък се съхранявала с помощта на магнитна карта, която „разкъсвала“ информацията в системата и така не оставали данни кой за кого е гласувал.

 

На екрана на машината заедно с имената на депутатите  да излизат и техни снимки предвижда пък проект на друга фирма, който също беше представен пред депутатите вчера. Тяхната система включва и отделно идентификационно устройство със скенер и камера. Всеки избирател ще минава през него, за да бъде установена самоличността му и дали има  право на глас. Според проекта избирателите ще имат цели пет минути в тъмната стаичка, за да посочат коя партия или коалиция искат да вкарат в парламента. Ако не успеят да се справят за това време, машината ще се изключва автоматично.

 

Други ИТ специалисти пък предложиха на депутатите да се въведат устройства за гласуване, които напълно да наподобяват банкоматите. По този начин никой нямало да се затрудни с отразяването на вота си, тъй като всеки знае как се ползва банкомат.

 

Проектът на четвъртата фирма за модернизиран вот пък предвижда частично въвеждане на машинно гласуване. Избирателите ще поставят личната си карта на четящо устройство с качена информация на целия списък с гласоподаватели в съответната секция. При отчитане на резултат, че избирателят има право на вот, свързан с устройството  принтер ще отпечатва на място бюлетина

 

След попълването й гласоподавателят ще я прекарва през скенер за запазване на данните, а после ще я пуска и в урна. Въпросният скенер пък ще приема информация само от хартия, отпечатана в съответната секция. Така ще се пресичат възможностите за манипулации с допълнително внасяни отвън бюлетини, разясниха авторите на проекта.

 

Постъпилата е-информация и данните от ръчното броене на отбелязания на хартия вот накрая ще се сверяват.

 

Един от поканените в комисията експерти – Георги Герасимов, обаче предупреди, че оставал проблемът със защитата на личните данни при идентифицирането на гласоподавателите през устройства. Според него всички системи за шифроване и криптиране на данни, включително и тези, които се използват от банките, били дискредитирани. Затова Герасимов настоя да се използва разработен вече от БАН модел с „пулсова вълна“, с който идентификацията ставала само с поставянето на ръката на избирателя върху специално разработено устройство.

 

Най-малко шест месеца би отнело внедряването на машини в избирателните секции, поясниха по време на заседанието спецовете по информационни технологии. Шефката на временната комисия Мая Манолова пък обясни, че ще се формира работна група от депутати, членове на ЦИК, математици и експерти, които да регламентират технологията на машинното гласуване в Изборния кодекс.