Берое вдигна и Суперкупата на България след дузпи

Спорт

11-07-2013, 08:12

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Марселиньо провали Лудогорец от бялата точка, Христов вкара за старозагорци в 27-ата минута, Светослав Дяков изравни в 45-ата за 1:1 в редовното време

Берое вдигна и Суперкупата на България след изпълнение на дузпи, съобщи Sportline.bg. Старозагорци спечелиха с 5:3 от бялата точка срещу шампиона Лудогорец, а редовното време завърши при резултат 1:1. Единственият пропуск при 11-метровите наказателни удари направи Марселиньо от разградчани и той се оказа фатален за отбора му. Попадението за Берое в редовното време отбеляза Венцислав Христов в 27-ата минута. Изравнителното вкара Светослав Дяков в добавеното време в края на първото полувреме. От 59-ата минута отборът на Лудогорец остана с човек по-малко на терена заради втори жълт и съответно червен картон на голмайстора за тима в срещата и капитан Светослав Дяков. В 65-ата и Борислав Стойчев беше изгонен с второ предупреждение заради груб фаул. Двубоят е на националния стадион "Васил Левски" в София. Преди началото на срещата цветя и подаръци получи вторият страничен съдия Николай Петров, за когото тази среща ще е последна в кариерата. Реферът вече навърши 45 години и според правилата, трябва да се откаже.

 

Берое започна двубоя по-мотивирано и с по-голямо желание. Така още в 3-ата минута старозагорци създадоха чиста ситуация за гол. Здравко Илиев беше изведен на чиста позиция отдясно на границата на наказателното поле и с мощен шут опита да разстреля Владислав Стоянов. Топката обаче срещна напречната греда. През първите десетина минути Лудогорец определено изпитваше трудности и почти не стигна до наказателното поле на Берое.

 

Между 15-ата и 20-ата разградчани опитаха да изравнят играта и показаха по-твърд футбол. Това обаче не доведе до резултат. По-опасните положения продължаваха да са пред вратата на Владислав Стоянов. До 27-ата минута той се справяше с положенията. Тогава обаче центриране на Давид Каядо отдясно качи топката на главата на Венцислав Христов. Той я насочи към вратата, кълбото рикушира в защитник на Лудогорец, излъга Стоянов и влезе в мрежата за 1:0. След попадението играта на шампиона се оживи и футболистите на Ивайло Петев погледнаха по-сериозна към вратата на Берое. В 35-ата минута и разградчани се отчетоха с греда. След бърза атака топката стигна до Иван Стоянов, който я мушна между краката на защитник на старозагорци. Кълбото се търкулна бавно към вратата, но се удари в десния страничен стълб. Две минути по-късно в ответна атака Венцислав Христов можеше да увеличи преднината на Берое. Той нахлу мощно в наказателното поле отляво. Надигра безапелационно Теро Мантула и отправи много силен шут, но топката мина над гредата.

 

В края на първото полувреме Лудогорец натисна и в добавеното време успя да изравни резултата. Точен в 46-ата минута беше Светослав Дяков. След центриране от фаул Мишел Платини стреля с глава, но вратарят на Берое Иван Караджов изби. Топката обаче попадна в краката на оставения непокрит Светослав Дяков отдясно, който с плътен шут прати топката в мрежата.

 

От началото на второто полувреме футболистите на терена заиграха доста твърдо и за около 5 минути съдията Георги Йорданов вдигна три жълти картона. Светослав Дяков и Марселиньо бяха предупредени за Лудогорец и Борислав Стойчев - за Берое. През първите десетина минути на втората част отборът на Берое отново беше по-активният на терена. В 53-ата Пенев отправи премерен удар към вратата на Лудогорец, но Владислав Стоянов улови.

 

От 59-ата минута разградчани се наложи да играят с човек по-малко. Втори жълт и съответно червен картон получи капитанът и голмайстор на тима в мача Светослав Дяков. Той ритна Елиаш да Силва пред очите на съдията Георги Йорданов и след като вече беше предупреден официално, беше изгонен от терена. Численото преимущество на Берое обаче продължи само 6 минути. В 65-ата терена трябваше да напусне и Борислав Стойчев също за втори жълт и съответно червен картон.

 

След 60-ата минута футболистите на Лудогорец вдигнаха темпото на игра и започнаха доста по-често да застрашават вратата на Берое. В 66-ата Мишел Платини изведе Иван Стоянов на чиста позиция, но се оказа, че последният е направил фаул срещу защитник на съперника. В 73-ата минута капитанът на старозагорци Георги Андонов опита да вкара страхотен гол с плътен шут от далечно разстояние. Топката обаче мина на сантиметри от лявата странична греда на вратата на Владислав Стоянов. 

 

До края на редовното време нито един от съперниците не успя да създаде опасно положение за гол. Футболистите на Лудогорец атакуваха по-често, а в 90-ата минута Иван Стоянов можеше да донесе Суперкупата на отбора си. Той получи топката на границата на наказателното поле, финтира защитник на Берое и шутира, но слабо и Иван Караджов успя да улови. Така се стигна до изпълнението на дузпи, които да решат новия притежател на Суперкупата на България.