Над 650 пияни столичани зад волана тази година

От 2011 г. се провеждат чистки на таксиметрови шофьори без книжки

Над 650 установени случаи за шофиране след употреба на алкохол има от началото на годината досега в столицата, заяви заместник-директорът на КАТ-София инспектор Иво Писанов.

Наблюдавани са и 12 случая на шофиране след употреба на наркотици. "Бих се радвал, ако правим на година над 60 000 проверки и имаме установени под 1000 нарушения за алкохол. Основната ни задача е опазване и превенция на живота и здравето на хората на пътя", каза Писанов.

Инспекторът допълни, че от 2011 година са започнати чистки в някои таксиметрови компании на техни шофьори без книжки, както и на тези, на които предстои документите да им бъдат отнети. Организирани са кръгли маси с ДАИ и представители на фирмите, на които е решено във фирмите да се направи вътрешна организация. 36 от тях са изявили желание да участват, предоставяйки предоставили информация за шофьорите си – общо 7000.

"Имаше случаи, в които една фирма има по 20 – 30 водачи с отнети книжки. Работодателите взеха отношение и освободиха водачите. Създадохме практика фирмите предварително да искат от нас информация за бъдещи техни шофьори, за да се предпазят пътниците. Фирмата, от която е този таксиметров шофьор, е една от тях", коментира Писанов.

Преди две седмици беше последната такава инициатива – бяха проверени 180 таксита, със съставени общо 160 акта за нередности. От началото на година до момента са проверени 1338 водачи на таксиметрови автомобили, съставени са 116 акта и 767 фиша.