Над 2000 подписа в подкрепа на исканията за промяна на изборния кодекс

Мисия Добрич

11-07-2013, 15:29

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Исканията на добричлии са и за намаляване размера на таксата за битови отпадъци

Над 2000 са подписите, събрани от граждани в Добрич в подкрепа на исканията за промяна на изборния кодекс у нас и намаляване размера на таксата за битови отпадъци в града. Подписката е адресирана до министър председателя и президента на Република България, председателя на Народното събрание и парламентарно представените партии, съобщи  Десислава Първанова от инициативния граждански комитет.

В 27-те искания на гражданите за промяна на изборния закон, за които Добрич утре писа, се  настоява за използване на скенери в изборните урни. Искат се също електронно гласуване по интернет, печатане на бюлетините в  БНБ, ако не отпаднат. В декларацията е посочено, че предизборната кампания по националните държавни медии трябва да се извършва безплатно или с минимална сума. Настоява се за осигуряване на безплатна медийна изява, с равно време за всички кандидати, задължително гласуване, актуализиране на изборните списъци 1 месец преди изборния ден като по този начин ще се избегне гласуването на така наречените мъртви души.

Иска се намаляване границата на процента от 4 на 2% за влизане в Парламента, намаляване на държавните субсидии до 0,1% от минималната работна заплата. Да бъде намален броят на депутатите в парламента до 120 души. Настоява се за забрана за кандидатиране на едно лице в повече от един изборен район, 50 % мажоритарен 50% пропорционално-преференциален вот.

В декларацията е посочено, че агитацията в деня за размисъл и изборния ден трябва да бъдат класифицирани като тежко престъпление.

 

Гражданите могат да се запознаят с тези искания всяка вечер след 18,30 часа пред градинката на църквата „Св. Георги” и  да положат своя подпис.