Росен Плевнелиев: Църквата е сред устоите на нацията ни

Мисия Варна

11-07-2013, 16:09

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Държавният глава заяви, че не вярва в месии, а в колективните усилия

"Православната църква е един от основните устои на нашата нация" - това заяви във Варна държавният глава Росен Плевнелиев, след като се поклони пред тленните останки на покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. "Притеснен съм от опитите за разделение. Противопоставям се категорично на тях. Вярвям, че трите основни стълба на нашата нация, а това са религията, училището и семейството", каза още президентът.

Пред медиите той коментира, че с последните събития в страната хората са насочили прожекторите към ценностната система. "Протестите от тази гледна точка са еднакви - и февруарските и тези, на които сме свидетели днес. Те са за ценностите. Дълбоко вярвам, че нашата Църква става все по-силна. Много пъти съм заявявал на патриарха своята истинска подкрепа, за да може вярата да заеме своята роля в обществото", заяви още държавният глава.

Той апелира да се работи за духовното и физическото обединение на българския народ. "Една нация, чиято държавност е издържала повече от 1300 години няма как да се поддаде на различни провокации. Тя не може да бъде разделена. Но промяната започва от милионите българи. Тя не започва от един или двама, които ще се проявят като спасители. Не вярвам в месии, вярвам в колективните усилия на всички нас. Да бъдем по-добри и по-силни, и да показваме ценностите си. Затова и призовах в моята реч в петък и политиците, но и гражданите, тези, които са за проевропейското развитие на България, да го докажат с действията си", каза още президентът при посещението си във Варна.

И на влизане, и на излизане от Катедралния храм "Свето Успение Богородично" Росен Плевнелиев бе аплодиран от десетки събрали се отпред варненци. Мнозина използваха възможността да го поздравят и да се ръкуват с него лично.