Фотоизложба срещу хомофобията гостува в Бургас

Експозицията ще остане в града до 18 юли

Фотоизложбата "Да оставим хомофобията извън игра!" акостира днес в бургаския "Клуб 27" днес. Уникалната колекция изобразява кампания на правозащитната организация на лесбийки, гей мъже бисексуални и трансполови хора "ЛГБТ Пловдив"

"Различни хора от цял свят се противопоставят на хомофобията и чрез символичен акт на показването на червен и жълт картон ясно заявяват гражданската си позиция. Само за година двете картончета, преведени на над 15 езика, успяват да обиколят света. Жълтият картон сигнализира да не подминаваме хомофобията, а червеният я вади от играта", обясниха организаторите и допълниха, че стотици хора от цял свят са се включили в кампанията. Сред тях са посланикът на САЩ в България – Марси Рийс, Мария Илиева, Поли Генова, Явор Бахаров, Димо Алексиев, Чавдар Арсов, момчешка банда "Voice of Boys", Иван Рохас, Ирене Рубио, Айсер Итуриага, Rosa Mei и др.

"Всяка снимка има своята история. Именно разнообразието от подкрепилите кампанията ни е ключово в посланието, което искаме да отправим. Просто е. Всякакви хора, хора от ежедневието ни, хора от цял свят... Хомофобията засяга всички ни. Трябва да внимаваме кого мразим, защото може да се окаже някой, когото обичаме. Гей може да бъде както съседът ни, така и дъщеря ни, нашия брат или зъболекар и ние да не си даваме сметка за това. Но дори да не познаваме никой с хомосексуална ориентация, нищо не може да оправдае омразата към някого, само защото обича човек от същия пол или не се вписва в нашите представи за "традиционно" семейство", споделя Ивелина Паничарова, председател на "ЛГБТ Пловдив".

Ентусиазираните правозащитници са уверени, че хомофобията не е феърплей и канят всички в отбора си наречен "Хора", както са написали в плаката си. 

Фотосите ще останат в града до 18 юли, след което ще продалжат пътя си към Варна, Ловеч, Русе, Пазарджик, Търговище. След като приключи своята обиколка изложбата ще бъде подарена на първата ЛГБТ библиотека – музей в Аржентина "Оскар Ермес Бийордо".