Прокуратурата обвини протестиращите за забавянето на линейките

"Спешна помощ" и Столична община, обаче, не са на същото мнение

Прокуратурата разпространи съобщение, в което макар и индиректно обвинява протестиращите, че в сряда вечер  са забавили линейка да стигне до тежката катастрофа на "Цариградско шосе".  Заради това Софийска градска прокуратура (СГП) е поискала от Столична община и СДВР да издадат заповед за свободно преминаване на линейки по време на протестните шествия.

 

Държавното обвинение е установило, че при вчерашния инцидент, "при който такси се вряза в спирка и една жена загина, автомобилът на "Спешна помощ" е пристигнал на местопроизшествието със закъснение от 12 минути и не е бил пропуснат от протестиращите да се движи по бул. "Цариградско  шосе". Това наложило да се използва обиколен маршрут и попречило на лекарите и служителите в звеното "Спешна помощ" да се отзоват навреме на подадения сигнал на телефон "112", пише в съобщението на прокуратурата. От държавното обвинението са дали срок задължително до утре в 12 ч. кмета на Столична община и на директора на СДВР да издадат заповедта.

От СГП  не дадоха подробности коя линейка ккакви затруднения е имала и кой ги е остановил. Обвинението им се разминава с думите на  директора на "Спешна помощ" Георги Гелев,  който заяви, че не е имало забавяне на линейки, заради протестиращи.

По данни на Столична община също не е имало забавяне в пристигането на линейките на мястото на инцидента. От пресцентъра казаха, че има четири спешни центъра с линейки извън болниците, като един от тях е в Студентския град - в близост до катастрофата и далеч от протеста.

Пред bTV по-рано днес здравният министър Таня Андреева също отрече каквото и да е забавяне. "Те просто са летели. При подаден сигнал в 8.25 ч, линейката в 8.30 ч е била на мястото на катастрофата и в 8.40 е била в "Света Анна", обясни тя.

От Столична община  прочетоха какво са получили от прокуратурата и уточниха, че трябва задължително да изготвят писмено становище.