И Цацаров изригна срещу неадекватната съдебна власт

Най-доброто от печата

12-07-2013, 06:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тъжното е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем, за да осъзнаеш, че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не, коментира главният прокурор жалбите на Цветан Цветанов

Главният прокурор Сотир Цацаров два пъти вчера вдигна безпрецедентни скандали на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). По време на продължилото няколко часа заседание той обвини колегите си в мудност и безчувственост и с остър тон им обясни, че от дейността им няма голяма полза за обществото. От гневните му думи се разбра, че го дразни чиновническият подход и пълната дистанцираност на съвета от проблемите на хората в системата, както и на разочарованите от нея. Нахоканите не само не се засрамиха, но и се обидиха.


Повод за първото избухване на главния прокурор стана безразличието на съвета към опита за самозапалване на Чавдар Янев. Малко преди 9:30 ч. протестиращият от месеци пред ВСС мъж се поля с бензин, но беше забелязан от фоторепортер, който извика мъж от охраната. Той и двама полицаи, които пазеха заради протеста над стотина граждани пред ВСС, успяха да спрат Янев да щракне запалката си. Те му сложиха белезници и го накараха да седне на бордюра, за да се успокои. По това време главният прокурор, който говореше във фоайето пред журналисти, разбра за случващото се и излезе, за да говори със самоубиеца. С него беше и Димитър Узунов от ВСС. Двамата се качиха в патрулка и поговориха с Янев около 5 минути. "Какво искате да ви кажа, какво?! Че се опитах да успокоя един човек?!", ядоса се главният прокурор на въпрос какво си е говорил с Янев. По-късно стана ясно, че Цацаров е поканил съпругата му на разговор. Самият Янев бе закаран в "Пирогов". 

"Вие имате ли представа какво се случва долу?!", попита главният прокурор колегите си на влизане в заседателната зала. "Карайте, формулярите са важни!", заяви той изнервен. Елка Атанасова го попита дали упреква съвета в бездействие и това окончателно го ядоса: "Не, госпожо Атанасова, лично вас дори ви упреквам в действие! Ако смятате за нормално да се правим тук, че едва ли не не виждаме какво става долу - не тия, които са с лозунгите, а останалите, добре. Проблемът не е в тия с картоните и лозунгите, а че преди две минути един човек щеше да пламне като факла долу! Слез долу в полицейската кола! Да беше слязла долу, Елке, да го чуеш лично. Да ти кажа честно, не се изисква много слух да узнаеш какво се случва", избухна главният прокурор. 

Чавдар Янев от години води дела срещу столичната "Топлофикация" заради надписани сметки за парно. Той успял да осъди дружеството за 100 лв., но това му струвало 12 години ходене по мъките и 11 хил. лв. разноски. Янев обаче твърди, че му е отказано правосъдие. Преди няколко месеца той живя на палатка пред ВСС в продължение на няколко седмици. Тогава съветът направи проверка на делата му и установи, че по две от тях има забавяне по вина на магистрати от Софийския районен съд, но нищо не може да се направи, тъй като срокът за търсене на отговорност е изтекъл. Вчера шефът на етичната комисия Ясен Тодоров отново повтори, че няма как да помогнат на Янев. 

По-късно жена от Враца заплаши, че ще легне на трамвайните релси, ако главният прокурор не я изслуша. Диляна Маркосян обясни, че е станала жертва на имотна измама, в която участват местни полицаи и магистрати. Тодоров успя да я успокои и обеща да провери случая й. 

Цацаров се афектира за втори път при изслушването на председателя на районния съд Методи Лалов заради заканите на съдиите да стачкуват, ако не се реши сградният им проблем. Галя Георгиева от ВСС го попита дали вече е започнал да работи по обществената поръчка, за да се задействат процедурите веднага щом се получат отпуснатите от правителството в сряда 3 млн. лв. Лалов отвърна, че поръчката може да се забави, тъй като е много голяма, а той има само един юрисконсулт. Цацаров предложи ВСС да прати хора от администрацията си да помогнат. Съветът обаче обясни, че чиновниците му са много заети, което ядоса главния прокурор. 

"Не съм съгласна да ни хокате като ученици", обърна се Галина Карагьозова към него и добави, че е разработила проект по норвежкия механизъм, чрез който трима съдии заминали на обучение в чужбина. "Хокам ви, защото седим тук и си мислим, че решаваме проблеми, но не ги решаваме. Проблемите на тези хора са много по-важни от тримата по норвежкия механизъм. Ние си седим в тази зала от четвъртък до четвъртък и премятаме точки от дневния ред", разпали се главният прокурор. Карагьозова го призова той да отдели хора от собствената си администрация. "Ще му дам, като че ли си я нося вкъщи тази администрация!", ядоса се още повече Цацаров. В крайна сметка бе решено Лалов да поиска административна помощ от съвета с писмо. 

АРЕСТ 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров може да бъде арестуван, заяви Цацаров. "Ако се открият признаците за квалифицирано хулиганство, Сидеров ще бъде задържан, след което аз ще уведомя председателя на Народното събрание Михаил Миков", обясни той. Според главния прокурор няма да има нужда дори да се отнема имунитетът му. "Няма да си играем на имунитети и възбуждане на наказателно престъпление. Конституцията дава право при заварено тежко престъпление лицето да бъде задържано на място", обясни Цацаров и заяви, че е разпоредил на вътрешния министър да го уведомява при случаи на подобно поведение. 
УВОЛНЕНИЕ

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов бе уволнен дисциплинарно от системата. Това бе наказанието му заради разговора в Банкя с бившия премиер Бойко Борисов и ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов. Запис негов изтече в медиите и веднага след това Кокинов подаде оставка от поста. От записа стана ясно, че Кокинов обсъжда с Найденов досъдебното производство, по което бившият министър е обвиняем. Освен това той предава на Борисов резултати от проверката за незаконно подслушване в МВР, преди да са обявени официално. След дисциплинарното си уволнение Кокинов няма да може да получи 20 заплати, които му се полагат по право, когато напуска системата. Уволненият ще обжалва. 
РЕГИСТРАЦИЯ
"Тъжното е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем, за да осъзнаеш две неща - че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не, и второ, че собствената ти наредба противоречи на конституцията" - така Цацаров коментира отказа на Цветанов да му бъде направена полицейска регистрация преди дни. Бившият министър отказа да изпълни собствената си наредба за полицейска регистрация, заявявайки, че тя нарушава правата му, и бе глобен със 100 лв. В сряда на Цветанов бе повдигнато второ обвинение заради това, че е отказал да подпише СРС-та срещу бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. По повод твърденията на адвоката, че обвиненията срещу Тодоров по това дело са за кражба на пързалка и катерушка, Цацаров каза: "Нека си представим, че освен катерушки имаме изнудване и длъжностно престъпление. Ако един съдия е подписал прилагането на СРС, дали става дума само за катерушка?"