Златна гробница изкопаха край Брестовица

Мисия Пловдив

12-07-2013, 09:26

Снимка:

24 chasa.bg

Автор:

Радко Паунов, 24 chasa.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тракийски владетел погребан в могилата край Брестовица?

Богатият тракийски гроб е на аристократи, управлявали древния град

Много богато погребение на тракийски аристократ от Филипопол излезе при разкопки на Памук могила до Брестовица. Злато, съдове, стъклени предмети, оръжие и дарове извади оттам директорът на пловдивския археологически музей ст.н.с. д-р Костадин Кисьов. Според него могилата се очертава като фамилна гробница на аристократи, управлявали древния град. За проучванията пловдивската община отпусна 50 000 лева, а кметът Иван Тотев не е на себе си от радост. Могилата е от ІІ - ІІІ век и е много внушителна - висока е близо 14 метра, а диаметърът е й 70 м. По предварителни изчисления е засипана с 25 000 кубика пръст.

Златен пръстен с гема е от най-уникалните находки, излезли от гроба в Памук могила край Брестовица.

"Пет години търсих финансиране, за да я разкрия. Срещнах разбиране от кмета на Пловдив",благодарен е д-р Кисьов. Извадените оттам уникати щели да напълнят цяла витрина в музея. Те се появиха на 2 м под върха на могилата в сряда. Кисьов е категоричен, че такъв пищен гроб на тракийски аристократ от римската епоха не е намиран досега. В огромен глинен съд (питос) са положени даровете на покойника. А погребението е извършено чрез трупоизгаряне. "По всичко личи, че е на знатен тракиец", убеден е археологът. И показва два железни меча, три копия и много лични вещи на починалия. Най-много бие на очи златният пръстен с гема. До него е била поставена бронзова монета. Те я предназначена за подземния лодкар Харон, който трябва да пренесе мъртвия по река Стикс от единия в другия свят. Известно е, че траките са вярвали в безсмъртието. Затова и в гроба е положен целият личен инвентар, ползван преживе от аристократа. Впечатляващи са 4 стъклени балсамария, в които е имало етерични масла. Открити са 4 глинени съда, две бронзови хидрии, предназначени за вода и вино. Дръжките им са оформени с глави на божества. Има и бронзови патери, които са служили за поливане при къпане, а също и купи за храна. Два свещника, завършващи с фигури, сащо са положени в нетипичния гроб. От тях са висяли бронзови лампи за осветление.

"Цялата лична посуда е поставена като дарове, за да му служи в отвъдния живот", разяснява Кисьов. Ден преди това още в самото начало на разкопките археологът откри в северозападната периферя на същата могила вторично погребение, извършено в глинена урна. В нея освен останките на мъртвия са намерени сребърен и бронзов пръстен. Кисьов продължава да търси централното погребение в могилата. Очаква да се появи зидана гробница, тъй като такава е имало в съседство, разрушена частично от иманяри. Те са атакували и Памук могила. От северната й страна са прокопали голям тунел дълъг 13 метра. За щастие не са попаднали на гроб. Не е изключено откритията край Брестовица да надминат тези от Старосел, допускат учени. "Ако се появи гробница, тя ще бъде експонирана и превърната в туристическа атракция", казва Кисьов.

"Мястото е много близо до Пловдив, което подсказва, че тук са погребвани тракийски управници. Те са имали вили в околността и са идвали тук на отдих. В никакъв случай не са били по-прости от нас", смее се археологът. До месец прогнозира, че ще проучи цялостно могилата и благодари за помощта на кмета на Брестовица Любомир Радев.