Военни самолети кръжат над Пловдив

Мисия Пловдив

12-07-2013, 10:18

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В кв. "Тракия" се страхуват от инциденти

В електронната поща на Plovdivutre.bg получихме писмо от притеснени хора заради ниското летене на военни самолети. Публикуваме го без редакторска намеса:

"Здравейте,

Пиша ви по повод военното учение "Тракийско лято - 2013", провеждащо се в района Пловдив. На терора от самолетите участващи в това учение са подложени жителите на кв. Тракия в Пловдив и на близките села Крумово, Ягодово и Катуница. Лично съм виждал как тежките самолети прелитат на по-малко от 100 метра над с. Катуница и то през нощта!

Това е абсолютно безотговорно поведение от страна на ръководството на МО и лично на министър Найденов за което той би трябвало да си подаде оставката! Не може две седмици над 100 хиляди души да бъдат денонощно тероризирани и никой да не понесе отговорността за това! Какво ще стане ако - не дай си боже - някой самолет падне върху жилищни сгради? Разбрах, че в учението участвали и самолети-цистерни! Кой тогава ще поне се отговорността и каква ще бъде ползата, след като вече се е случила трагедията?

С уважение, Димитър Смилянов"

Българо-американската подготовка "Тракийско лято - 2013" ще се провежда до 22 юли. В него участват сили и средства от Министерството на отбраната, Българската армия, Министерството на вътрешните работи и Военновъздушните сили на САЩ в Европа.

От американска страна има транспортни самолети С-130 "Херкулес" и С-21, както и до 150 американски военнослужещи, а от българска страна - транспортен самолет С - 27 J "Спартан", един зенитно-ракетен дивизион, специализирано подразделение на Министерството на вътрешните работи и до 550 военнослужещи. По време на подготовката се изпълняват дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове от самолети С-130 J "Херкулес" и С- 27 J "Спартан". Българските и американските екипажи извършват тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, стоварване на тактически въздушни десанти и доставка на хуманитарна помощ за бедстващо население, съобищах от военното ни ведомство.

Тази съвместна българо-американска подготовка се провежда за пета поредна година и е изключително важен етап от подготовката на Българската армия за постигането на висока степен на оперативна съвместимост със съюзнически армии. От особена важност е, че изпълняваните задачи допринасят за подготовката на българските екипажи за оказване на спешна помощ на населението в кризисни ситуации.

Министърът на отбраната Ангел Найденов декларира, че си дава сметка за безпокойството, възникнало сред жители на селата Крумово и Ягодово, вследствие на извършваните нощни полети.

Вчера Ангел Найденов се извини за предизвиканото неудобство и уверява, че са предприети действия за допълнително разясняване на необходимостта от провеждането на тренировките.

На ръководителя на учението от българска страна е разпоредено да проведе срещи с граждани и представители на местните власти за успокояване на населението в района.