Арестуваха саудитска принцеса за поробване

Свят

12-07-2013, 12:36

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Робски труд ползван в магазин в Москва

Мешаел Алейбан отнела паспорта на кенийка и я принуждавала да работи при нечовешки условия

Саудитска принцеса бе обвинена в заробване на хора в щата Калифорния. Тя принуждавала кенийка, на която бил конфискуван паспорта, да работи при нечовешки условия.

Мешаел Алейбан, на 42 години, една от шестте съпруги на внука на крал Абдала – монархът на Саудитска Арабия - е обвинена, че е принуждавала майка от кенийско семейство да работи по 16 часа на ден, седем дни в седмицата, срещу 220 щатски долара месечно в резиденция в квартала на богатите Ориндж Каунти, южно от Лос Анджелис.

Кенийката, на която й обещали заплата от 1 600 долара на месец за петдневна работна седмица, започнала работа през март в двореца на принцесата. Според прокуратурата паспортът й бил прибран, за да й попречи да се върне в Кения. През май Алейбан и семейството й пристигнали в САЩ с жената и тя била накарана да лъже за условията си на труд по време на посещението в посолството на САЩ за издаване на виза. В калифорнийската резиденция тя била "принудена да прислужва на най-малко осем души в четири апартамента", се добявя в съобщението на прокурора.

Алейбан бе арестувана в сряда заради в "поробване на кенийката в САЩ, принудена да работи като домашна робиня против волята й". Тя трябваше да се предаде паспорта си на американските власти и може да излезе на свобода под гаранция от 5 милиона долара. Принцесата ще трябва да носи специален чип, следен със системата за геолокация /GPS/ и да не напуска страната без разрешение, казва се в изявление на прокурора на Ориндж.

Кенийката, чиято самоличност не се разкрива, успяла да избяга във вторник и била спасена от шофьор на автобус. Тя носела памфлет за борбата срещу робството и правата на жертвите му. "Тя е интелигентна жена. Тя е видяла /в САЩ/ възможност да си върне свободата и е била в състояние да се възползва", заяви адвокатът й.

По време на ареста на саудитската принцеса в апартаментите били открити четири филипинки, които също биха могли да се окажат жертви на робство. Техният случай се разследва, добави прокурорът.

В САЩ присъдата по обвинението е до 12 години затвор.