Стара Загора - с най-високи доходи след столицата

Заралии

12-07-2013, 11:44

Снимка:

ТПП - Стара Загора

Автор:

Нели Нейкова

Всичко от Автора

Не след 160 години, а в близките 20 години регионът ще достигне работните заплати на София

Според изследване на Института за пазарна икономика Стара Загора е единственият град в България с потенциална възможност да достигне доходите на София, макар и след 160 години. Специалистите извеждат като основна причина развитието на икономиката в региона, конкурентноспособността на фирмите и инвеститорският интерес. Доколко тази теза е вероятна и аналогична на икономическото състояние в Стара Загора. Разговор с Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата Стара Загора.

Г-н Стоилов, Институтът за пазарна икономика оповести, че Стара Загора е единственият град в България, който хипотетично може да достигне доходите в столицата след 160 години. Какъв е вашият коментар от гледна точка на бизнес представителството в региона?

Това изследване показва, че Стара Загора е успяла да реализира ръст на работната заплата с 12,54% - най-високият ръст на доходи в страната за последните 10 години. Ръстът в София е по-нисък - 12,34%. Стара Загора е използвала конкурентните предимства и икономическото си наследство. Успяла е да развие нови бизнеси, така че да бъде регион с най-високи темпове на развитие на заплатите. От друга страна високите дооди не са толкова благоприятни за привличане на инвеститори.

Какво имате предвид?

Имам предвид, че високите доходи са трудоемки за биснеса. Там, където заплатите са по-ниски, обикновено е по-предпочитано от потенциалните инвеститори.

Данните на ИПИ са от 2011 година, ТПП Стара Загора има ли по-нова информация?

Да. Към настоящия момент, за четвъртото тримесечие на тази година Стара Загора продължава да бъде с най-високи темпове и след София - столица, е с най-висока разлика на средната за страната работна заплата.

Колко е към момента средната работна заблата в Стара Загора?

За април месец средната работна заплата е била 811 лв, средната за страната е била 795 лв, а за София, която гоним - 1098 лв.

Кога ще стигнем по дооди София, ИПИ дава 160 години, вашата прогноза каква е?

Смятам, че развивайки конкурентните предимства и ресурси на региона до 2020 година осезателно ще намалим тази ножица между столицата и Стара Загора. Европа е на регионите. Аз съм оптимист.

В региона водещо развитие има енергетиката, но за да е факт реалната икономика, е нужно и другите видове бизнес да се развиват. Дайте повече конкретика, какъв бизнес има тук и инвестиции съответно?

В последно време в Стара Загора се откриха нови производства в различни области, производството и хората, които работят се удвоиха. Например мебелната промишленост - Стара Загора е основен доставчик на един от най-големите мебелни производители. Тук има и много малки и средни предприятия, които се развиват успешно. Има средни предприятия с голяма география на износа на високотехнологични изделия в над 64 страни. В Китай изнасяма хай-тек. В машинното производство Стара Загора успя да запази първоешалонните производства - чугунолеярен завод, ковашко-пресов завод, хранително-вкусово машиностроене, каучукова промишленост и т.н. Тук много успешно работи швейцарско предприятие за производство и монтаж на фарове в автомобилите Ауди и Фолксваген. И това показва, че бизнесът в Стара Загора е балансиран, не е само енергетика. Тя е котвата, която ни задържа и привлича инвеститори, но не е само тя. В последните две години в региона бяха налети няколко десетки милиони за различни отраслови предприятия, има и нови предприятия. На фона на световния икономически застой, в Стара Загора бизнесът се развива и привлича инвестиции.