Почваме да се разплащаме с бизнеса, зарече се Чобанов

Според него ресорът изостава с 300 млн. лв.

Актуализацията на бюджета е знак, че ще бъде прекратена политиката, която се водеше до момента – да не се разплащаме с бизнеса.

Това каза в парламента министърът на финансите Петър Чобанов.

"Поради забавянето на възстановяването на ДДС през миналата година, вече сме задължени и с лихви в размер на 25 милиона лева, а за първите 5 месеца на годината тези лихви са над 12 милиона лева. Такава практика няма как да бъде толерирана, защото допълнително натоварва и без това оскъдните ресурси, с които разполага фискът. При актуализацията на бюджета голяма част по посока разходи ще бъде за разплащане именно на задължения към бизнеса”, каза още министърът.

Чобанов твърди, че приходната част също не е разчетена добре.

"Имаме очакване за брутния вътрешен продукт с 1,5 милиарда лева по-нисък и с 1 милиард лева по-ниско потребление, което също оказва влияние върху данъчните приходи", каза той.

Финансовият министър посочи, че от данъка върху лихвите са събрани досега 29 милиона лева, а са разчетени 132 милиона лева – най-много 70 милиона лева от тях изглежда няма да бъдат събрани. По думите му очакваните приходи от ВЕИ също няма да дойдат.

 "Само тези неща, които изброих, са за 300 милиона лева общо, които няма как да бъдат наваксани заради процеса на планиране. Размерът на дълга се запазва – държавата не е задлъжняла допълнително над предвидения в бюджета. В първите месеци на следващата година ще попълним фискалния резерв, тъй като тогава ни очакват сериозни плащания по външния дълг. За да бъде изпълняван бюджетът, трябва да бъде разчетен добре и актуализацията се налага именно заради това, че не е добре разчетен, което не означава разхлабване на разходите, освен изброените като приоритети. Актуализацията е едно признаване на действителното състояние на държавата", поясни министърът.
От думите на Чобанов се разбира, че се води дискусия за евентуалната промяна на "свещената крава" на банките, според което се приравняват банките с общините.

"Това е сериозен въпрос и трябва да се търсят решения, за да покажем на хората,че се мисли за тях. Банковото лоби или банковият сектор е много важен за бюджета, тъй като е потребител на вътрешен дълг. Няма да се противопоставя на лобито, но ще отстоявам интересите както на държавата, така и на хората", добави министър Петър Чобанов.