И селските стопани с касов апарат

Парите

12-07-2013, 12:28

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

НАП извършили 2040 проверки за фискални устройства

Физическите лица, които продават собствена и непреработена продукция в лицензирани стокови борси и тържища, трябва да имат касови апарати, чрез които да отчитат приходите от продажби, напомнят от НАП Пловдив. Същото изискване се отнася и за стопаните, които продават собствена продукция в закрити помещения като магазини, складове или други подобни.

В случай, че физически лица продават своя продукция на открито и нямат фискално устройство, те трябва да издават друг документ за придобитите от тях доходи. Те могат да дават на купувачите бележка от кочан, съдържаща някои задължителни реквизити, описани в Закона за счетоводството.

2040 проверки за наличие на фискални устройства, издаване на касови бележки и осигуряване на наети лица са извършили през първите 6 месеца на тази година инспекторите от НАП Пловдив. 1 315 от тях са в търговски обекти и фирми в област Пловдив. Останалите 725 проверени обекти са в Стара Загора, Хасково, Смолян, Пазарджик и Кърджали.

НАП Пловдив напомня, че юридическите лица, които извършват търговска дейност и приемат плащания в брой без да имат фискално устройство, се санкционират с най-малко 3000 лева. Ако пък имат касов апарат, но не издават касови бележки, подлежат на глоба от 500 до 2000 лева. За физически лица, които не са търговци, санкцията за липса на касова бележка е от 100 до 500 лева.