ВМРО подкрепя народа на Египет

Категорично не трябва да се допуска започването на втора Арабска пролет, смятат от партията

Категорична подкрепа за египетския народ декларира ВМРО – Българско национално движение.

Масовите протести срещу "Мюсюлмански братя" и доскорошния президент и лидер на организацията Мохамед Мурси, обвинявани в ислямизация на Египет, са обосновани и заслужават съпричастност от страна на всички държави, посочват от партията.

В писмо до медиите от ВМРО заявяват, че най-голямата арабска държава е изправена пред две големи кризи – икономическа и религиозна. Затова и движението напълно подкрепя усилията на египетската армия да възпрат войнстващия ислям, налаган от "Мюсюлмански братя".

"Категорично не трябва да се допуска започването на втора Арабска пролет, проливането на кръв и разединение на един народ", посочват още от ВМРО.

От движението посочват, че ислямизацията е процес, който обхваща все повече страни, застрашаващ демократичните държавни устои.

"Борбата на египетския народ днес е борба за свобода, за демокрация. Няма гаранция коя ще бъде следващата жертва на засилващия се ислямски окупационен поход. Опасността от ислямистко нашествие тегне над всяка една държава, на територията на която функционират радикални мюсюлмански движения. Несъмнено една от тях е и България. Затова президентът Росен Плевнелиев и външният министър Кристиян Вигенин незабавно трябва да излязат с официална позиция в подкрепа на египетския народ, осъждайки насилствената ислямизация, настояват от движението.

Масовите граждански протести в Сирия и Турция през последните месеци, провокирани именно от опитите за налагане на исляма като форма на държавно управление, също бяха подкрепени от страна на българската патриотична партия.