Пияните таксиджии - без лиценз, предложи Папазов

Предложението е заради кървавия инцидент на Цариградско

"Един път употребявал алкохол, водачът не трябва никога повече да получава право на лиценз за каране на такси. Това е мое предложение, което ще направя, ако е необходимо и законодателно да се въведат някои промени".

Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов пред Нова телевизия. По-късно в парламента той потвърди намерението си.

Ако таксиметров шофьор е употребил алкохол, и в неговото досие се включи това, никога повече да не получава възможност за сертифициране като такъв".

 

 "Абсолютно съм готов да го внеса като законодателна промяна, защото аз съм също възмутен от това, което се случи, от тази агресивност, която е на пътя и която води действително до много тежки аварии, сблъсъци, инциденти, които водят най-вече до човешки жертви и пострадали хора”, заяви министър Папазов.

 

Припомняме, че в сряда на столичния бул. "Цариградско шосе" таксиметров автомобил, спука гума, отклони се е от пътното платно и се е вряза в спирка на градския транспорт. Пострадаха 12 души, а 25-годишна жена почина.

По-късно стана ясно, че таксиметровият шофьор е карал с 1,89 промила алкохол в кръвта.  На 35-годишния Михаил Куртев е повдигнато обвинения. Таксиджията  ще  отговаря пред съда за причиняване на катастрофа и смърт по непредпазливост, за което се предвиждат от 5 до 15 години затвор. Той е в ареста за 72 часа и се очаква прокуратурата да поиска постоянното му задържане под стража. Шофьорът вече е осъждан през 1998 година за шофиране в нетрезво състояние, за което е бил глобен. Тогава е бил лишен за определен срок от правото да шофира. В последствие той има и седем наказателни постановления за нередовни документи и за неправилно паркиране и престой. От 2011 г- той бил изряден шофьор, съобщиха от КАТ.