Селата в добричко, останаха без магазини и аптеки

Мисия Добрич

12-07-2013, 14:52

Снимка:

Dobrichutre.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Областният управител и кметовете, омуват за решаване на проблема

В добра координация и активен диалог да се решават проблемите на хората, е посланието на Областния управител, което той сподели на  инициираната от него среща с кметовете на осемте общини. Идеята на областният управител Недко Марчев е този вид дискусии да станат практика.
         Общините са в добро финансово състояние към този момент, стана ясно в рамките на срещата. Зам.- кметът на община Добрич Иван Колев и кметът на Добричка община Петко Петков информираха за изпълнението на бюджетите си; докладваха и за етапа на изпълнение на приоритетните проекти. За проблем с разплащането споделиха кметовете на Балчик Николай Ангелов и на Генерал Тошево Димитър Михайлов.
        Почти всички кметове изведоха като проблем състоянието на В и К - мрежата и на инфраструктурата.
Липсата на търговско обслужване в малките населени места е другият дискутиран проблем на срещата. Кметът на Генерал Тошево Д. Михайлов бе конкретен - всяко четвърто населено място няма магазин. В Генерал Тошево са ангажирали наместниците с раздаването на хляб и предлагат общински сгради срещу минимален наем за потребителски кооперации, готови да развиват търговска дейност.
По отношение на големия воден проект, той има опасение, че в оставащия кратък период от една година, парите трудно ще се усвоят и съществува реална възможност те да бъдат загубени.
         Живко Георгиев, кмет на Тервел, сподели със загриженост за проблема, който произтича от упражнявания контрол от страна на управляващите органи на оперативните програми и междинните звена, и налаганите финансови корекции. Това провокира идеята на кмета Ц. Цонев, който предложи да се организира среща с вицепремиера Зинаида Златанова, за да бъде директно запозната с този въпрос. Приоритет за община Каварна е разкриването на работни места и привличането на инвеститори, бе лаконичен Ц. Цонев.
     Сериозен проблем има община Шабла с брегоукрепването, заяви зам. кметът Георги Тодоров, също така и с липсата на концесионери за плажовете. Замразен е проектът за естакадата, а става дума за атрактивно място, посещавано от много туристи.
         Кметът на Крушари Добри Стефанов апелира да се върне поминъка на хората и държавата да съдейства в тази насока, като подсказа, че парите могат да дойдат от т. нар. данък „Земя".
         Областният управител подчерта, че добре познава проблемите на местните власти и на населените места - една част от тях са натрупвани в годините. Затова ще положи максимални усилия да съдейства като представител на държавната власт за улесняване на преките контакти и ангажиране на ресорни министри за решаването им. „Кметовете са достатъчно опитни и са доказали възможностите си да ръководят, така че категорично разчитам на активен и ползотворен диалог в тази посока", заяви Н. Марчев.
         Областният управител заяви, че това е едно добро начало на поредица съвместни инициативи, като на всяка подобна среща смята да кани министър или зам.министър за отговори по важни проблеми.