Древен созополски водопровод в сбирка на British Museum в Лондон

Туризъм

12-07-2013, 14:56

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Преди 25 века Аполония разполагала най-модерната ВиК в света

Част от водопроводната система на Аполония е изумила английските експерти на лондонския "Бритиш мюзиъм", който излага едни от най-значимите артефакти в света.

Тръба около метър, открита преди повече от 10 години в Созопол, е изложена в сбирка между мумията на Тутанкамон и фризовете от Пентенона.

За това съобщи главният архитект на морската община Румен Александров. Преди дни той бил на кратко посещение в Лондон, посетил музея и с вълнение открил, че елемент от познатата на созополчани тръба е изложена в сбирка, свързана с водопроводната част на най-ценните антични съоръжения в света.

Съоръжението на 2 500 години е снабдявало полиса с вода и е било изключително иновативно за времето си. За сравнение в Англия започва да се използва подобно едва през XVII век.

"Експонатът ми се стори изключително познат, защото в Созопол може да бъде видян. Елементи от античния водопровод, който е започвал от "Буджака", все още се откриват в местността Калфата. Но много се развълнувах, защото тази част е експонирана, заедно с други изключителни находки. Интересното при системата за водоснабдяване е и това, че свръзките на керамичните тръби са изляти от олово. Полисът е бил далеч по-развит, отколкото други райони в Европа", разказа арх. Александров.

Находката е дарена на британския музей от НИМ. В Българския музей са запазени далеч по-големи части от водопровода. Размерите са огромни, затова и продължават да се откриват части от него.

Тази система е без аналог по света, поне според известното до момента и заради начина, по който е изградена за този ранен период – IV-II век пр. Хр.

"Водопроводът е тръгвал от района на сегашния Райски залив на Созопол и стигал до самия град или близо 3 километра. Размерите му и териториите, които са обхващали тръбите показват още, че населението на полиса тогава е било аналогично на това в Созопол в наши дни.

Също така съвпадат и зоните на разоположение, вилите преди 2500 години също са били в местността "Буджака" и на мястото на сегашния комплекс "Санта Марина". В момента в тези райони има експедиция на археолози от Франция", допълни главния архитект на топ туристическата дестинация за 2012 година.