Скандирания и знамена по столичните улици (обновена в 22:00)

Мисия София

12-07-2013, 19:45

Снимка:

Гергана Георгиева

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Пореден ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски

Поредна нощ на протести очаква столичани и днес. нощ, която бележи цял месец на нестихващо гражданско недоволство, покоряващо софийските улици с гласовете на хиляди гневни освирквания, раздиращи натежалия от български знамена въздух.

 

Хиляди души вече са се събрали на протест срещу правителството на Пламен Орешарски пред сградата на Министерски съвет. Гражданите остават верни на традицията и са блокирали движението на площад "Независимост" и по бул. "Цар Освободител". Добре познатите скандирания "Оставка" така и не стихват. Сред издигнатите плакати има такива, на които пише: "БКП ни разделя от 1923 година", "Дойдохте насила, вървете си без сила" и "Оставка веднага, наглеци". Към момента протестът в столицата протича спокойно, полицейското присъсвтие е засилено, както обикновено. Напрежението натежава във въздуха с всеки изминал миг.

 

Днес, обаче, протестиращите са станали една идея по-агресивни. Те бутат с всичка сила и се опитват да премахнат металните заграждения около сградата на Министерски съвет. Полицията е направила кордон пред загражденията и не позволява на тълпата да ги премахне. Силни скандирания "Мафия" и "Оставка" придружават усилията на недоволните столичани.

 

В 20:00 ч. на един от протестиращите му става лошо и бива придружен от полицаи, за да му окажат помощ. При него няма лекарски екип, но самият протестиращ заявява, че не се чувства толкова зле. Полицейското присъствие в района е засилено, а обстановката вече е по-спокойна. Към скандиранията се присъединиха "Свободно бъдеще за децата ни", "Данъци само срещу оставка" и "България е будна".

 

Вече е 20:14 ч. и протестното шествие се насочва в посока Орлов мост. Начело на хилядите недоволни граждани крачат няколко протестиращи, които свирят на барабани. Най-отпред на шествието са издигнати лозунгите "По-високи заплати за полицаите" и "България каза: Орешарски, върви си". Полицейското присъствие в района на шествието е все така засилено.

 

В 20:40 ч. шествието предприема неочакван обрат. Протестиращите подминават Народното събрание и се насочват към паметника "Левски". На кръстовището до СУ "Климент Охридски" стоят няколко човека, които държат плакати с нарисувани стрелки, сочещи накъде да продължи шествието. Когато шествието стига до сградата на Народното събрание, двама от участниците показват на полицаите лозунг с надпис "По-високи заплати за полицаите". Пред паметника на „Цар Освободител” са застанали няколко човека, стискащи в ръце плакат с надпис "Спрете гладуването".

 

Петнадесет минути по-късно протестиращите преминават покрай храм паметника "Св. Александър Невски" и продължават шествието си по бул. "Оборище". По данни на самите тях шествието трябва се върне пред сградата на Народното събрание. В района на парламента обаче има метални заграждения и кордон от полицаи.

 

В 21:10 е време протестиращите да поемат към хотел "Плиска", изпълвайки и двете платна на бул. "Цариградско шосе". Движението е блокирано по булеварда и се пренасочва по локалните платна за движение. По-рано малка част от участниците в протеста отидоха до сградата на Българската национална телевизия. Те ръкопляскаха и викаха "БНТ", като с това целяха да покажат подкрепата си към обективната журналистика. На място има и няколко полицая, които бяха искрено изненадани от появата на тълпата. Недоволни граждани все още има и пред сградата на Народното събрание.

 

На около половин километър от тях, пред сградата на Народното събрание, другата група протестиращи изиграват българско хоро. По-голямата част от шествието обаче продължи, блокира Орлов мост и достигна до хотел "Плиска". В момента булевардът се пръска по шевовете от недоволни граждани. Протестиращите в района на хотел "Плиска" направиха път и пропуснаха преминаваща линейка, запътила се към светлините на града.

 

В 22:00 ч. хиляди граждани продължават да протестират на Орлов мост. Движението е спряно във всички посоки, а на пътното платно има насядали хора. Една група протестиращи пускат звук на сирена през мегафон в знак на недоволство.