България реве: Вива Канари!

Спорт

13-07-2013, 16:14

Снимка:

Sportline.bg

Автор:

Живко Сребрев, "7 дни спорт"

Всичко от Автора

С клишето "играем мач за мач" Левски на Стоилов стигна далече, сега да видим Ботев

Ботев (Пд) вече е 5-звезден! Хората на Станимир Стоилов отсрамиха българския футбол в четвъртък и напук на казахстанските пари победиха Астана с 5:0. Не, не е грешка! Говорим точно за Ботев (Пд), точно за мач от кръговете на Лига Европа и точно за резултат 5:0. Браво, Ботев! Браво, Стоилов! Вива Канари!

В деня на мача на Ботев срещу Астана цяла България тръпнеше в очакване на двата мача от Лига Европа. В ранния следобед Левски се осра в Казахстан и отпадна от Иртиш след 2:0. Щеше да дойде в повече на родната футболна общественост, ако и Ботев беше се оакал край морето. И Мъри, и четата му знаеха това. Спокойни и крайно амбицирани, "жълто-черните" се подготвиха за срещата с Астана. Дори не говориха за резила на Левски. Даже и феновете на тима, които цял ден обикаляха по плажа и пиеха бира по ресторантчетата на морската алея, не коментираха "синия" крах в Азия.

"Жълто-черната" вълна я интересуваше само Ботев.

И с право. Хората от "Колежа" са зажаднели за футбол, след няколко години изгнание в долните дивизии. Е, сега вече си го получиха и ще продължават да го получават. Не трябва д асе слага тигана, преди да е уловена рибата, н обосненският Жрински (Мостар) е преодолим тим. Особено пък с играта, която показаха "жълто-черните" през вторите 45 минути край морето.

Един от главните "виновници" за случилото се на "Лазур" и разгромния резултат е Станимир Стоилов. Хасковлията направи от Ботев (Пд) не само боеспособен отбор. Мъри направи машина за размазване, точно по подобие на престоя му в Левски. А с много работа на "Герена" пренесе и победите в Европа. На "Колежа" в момента се случва същото. Не е тайна, че публиката на "жълто-черните" прие скептично назначаването на специалиста и още в първия му работен ден го предупреди да внимава какво ще прави в Ботев. А сега всички фенове се радват и величаят, защото

истинският Ботев (Пловдив) е жив!

И ще продължава да живее, а не да живурка. Пловдивчани влязоха в Европа от задния вход и точно затова бяха длъжни да покажат, че стават за евротурнирите. Станимир Стоилов беше единственият треньр, който не се оплака, че времето за подготовка не му стига. А неговият Ботев трябваше от лагера в Австрия директно да замине за Астана. Мъри направи звездна селекция за пореден път след като взе Анисе от ЦСКА, бившия голаджия на Левски Валери Домовчийски, словенския бранител Евелин Джинич и Ромарио Кортзорг. Точните футболисти за правилния футбол на специалиста. Селекцията беше направена с умисъл, въпреки че Ботев има пари да купи всеки футболист от родната "А" група. И Ботев започна да мачка. След мача на стадион "Лазур" все повече се коментираше, че с този футбол няма кой да спре "жълто-черните" към златните медали. Друго, което направи впечатление след радостта на играчите, бяха изказванията им, а и тези на шефовете. Сякаш вместо Александър Александров слушахме от преди няколко години Наско Сираков. Клишето

"играем мач за мач" отново е на мода

в редиците на Станимир Стоилов. Когато Левски направи своята европриказка след всеки двубой, след всяка победа, играчи, треньори и началници казваха "играем мач за мач". Колко познато. Всичко изглеждаше едно и също, като дежа вю. Дори имаше и футболиси, които бяха част от онзи Левски - Веселин Минев и Валери Домовчийски. Дали пък "жълто-черните" с Мъри начело не започнаха от четвъртък новата европриказка? Предстои да разберем. Цел няма, задачи не са поставени, прост оизлизаш на терена и показваш най-доброто от себе си и побеждаваш. Това е рецептата на Станимир Стоилов и тя трябва стриктно да се спазва.

Публиката на "жълто-черните" не спря да подкрепя своите футболисти през всичикет 90 минути срещу Астана. Дори играчите на казахстанския тим след срещата отидоха да поздравят феновете.

Казахите бяха смаяни от публиката на Ботев.

Няма как да имаш такава подкрепа от трибуните и да не биеш. А отборът накрая им се отблагодари, като развя плаката, който беше в подкрепа на тежко катастрофиралия фен на Ботев (Пд).

На стадиона в квартал "Лазур" обаче имаше и бургаски запалянковци. Те бяха избрали да погледат Ботев (Пд) и Астана вечерта, и нито един от тях не съжали. Дори ни направи впечатление, че те също в един момент, захласнати по играта на Ботев, започнаха да пеят любимата на агитката песен "Вива Канари". Думите на треньора на Черноморец Димитър димитров след мача казват всичко: "За този футбол на Ботев си мечтаем". Българският футболен запалянко вече вижда в тима на Станимир Стоилов надеждата, че все още може да изплуваме от дъното. Защото всички знаем, че роднат апродукция е там в момента. А всички обичащи родния Цар Футбол нека се радват на новата европриказка с главно действащо лице Ботев (Пд) и да изреват с цяло гърло "Вива Канари!".