Британски графити артисти рисуват зад маски в Слънчев бряг

В блога си описват преживяването си в курорта, като с доза ирония подчертават "огромното количество хотели" по крайбрежието и техните "ярки имена"

"Когато се отправяш към източноевропейска туристическа дестинация на име Слънчев бряг, доста добре знаеш в какво се въвличаш, но в случай, че не си чувал за нея или просто минаваш покрай това място, ето какво открихме ние..."

С тези думи започват разказа си група британски графити автори на име The Lurkers, които обикалят различни страни и градове в света, правят графити на необичайни места и обикновено заснемат стореното не само на снимки, но и на видео, което показват в собствения си сайт, пише dnevnik.bg

Последната им дестинация е България и две от най-впечатляващите места, които привличат вниманието им, се оказват курортът Слънчев бряг и разпадащата се постройка на Бузлуджа. От клипа се вижда, че първо за кратко обикалят София, след което се отправят към морския курорт, а накрая са и кадрите на Бузлуджа, на чийто фон се чува глас. На английски език той обяснява накратко какво представлява сградата на върха и какво се е случило с нея. 

Иначе авторите остават през цялото време скрити зад анимирани маски на мястото на лицата им. Освен това си купуват анцузи с цветовете на българското знаме и надпис "България" на гърбовете им. Най-подробно в блога си описват преживяването си в Слънчев бряг, като с доза ирония подчертават "огромното количество хотели" по крайбрежието и техните "ярки имена".

"Предполагам, че когато комунизмът е паднал, е имало голям наплив да се влага в туризма и каквото и да е от този сорт, като тези доста боклучави ваканционни комплекси в псевдоамерикански стил са били само един от резултатите", пишат още The Lurkers в сайта си.
"Другото, което забелязахме, е, че до всеки действащ хотел имаше по един в строеж или просто изоставен на половината на строителните работи", продължава разказът им, който е допълнен и от предположението, че това странно за тях претрупване с хотели има нещо с "ГОЛЕМИТЕ МАФИОТИ НАВСЯКЪДЕ!". Те разсъждават още, че "ако имах огромно количество пари от незаконни печалби, вероятно бих се опитал и изпрал част от тях, стройеки хотели. Дори и никой да не отсядаше в тях".
The Lurkers заключват, че това вероятно е един от многото грозни аспекти на капитализма. "Не казвам, че България е бил утопичен рай по време на комунистическо-социалистическата си ера, в никакъв случай", пише още в сайта им, но според тях това е една от вероятните причини за бума на строителството.
След това все пак допълват, че старият град на Несебър им е допаднал със "сладките си дървени къщи със спиращи дъха гледки към морето, добри ресторанти с морска храна и някои невероятни антикварни магазини".