86 500 бедни остават без безплатна телевизия

Най-доброто от печата

14-07-2013, 07:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вече е сигурно, че доставката на безплатните устройства за социално слабите, ще се забави

86 500 бедни в половината страна ще останат без безплатна телевизия от 1 септември, освен ако сами не инвестират в декодер за цифров сигнали или в нов телевизор. От 1 септември аналоговият сигнал, който се приема с обикновено антена, спира и остава само цифровият. Той пък се приема само с декодер от старите телевизори.

Вече е сигурно, че доставката на устройствата, които са безплатни за социално слабите, ще се забави. Това ще засегне нуждаещите се от Северния Централен, Югоизточния и Югозападния район, включително и от столицата.

За останалите три района - Южен Централен, Северозападен и Североизточен, раздаването на ваучерите, с които ще се получават декодерите, започвало от следващата седмица. За тези части от страната са осигурени пари за 124 000 устройства. “До 1 септември ще ги получат между 80 000 и 100 000 нуждаещи се”, каза вчера министърът на транспорта Данаил Папазов. Според него имало забавяне при провеждането на търговете поради обжалвания.

Всъщност обществената поръчка за осигуряване на устройства за цифрова телевизия в проблемните райони е обявена преди дни. Оферти се приемат до 13 август и на практика е невъзможно процедурата да приключи до 1 септември. Поръчката се забави заради липсата на разрешение от Европейската комисия за държавна помощ. За това не се сключваше и договорът с доставчика на декодерите за другата част на страната. В регистъра на обществените поръчки все още липсва информация за победителя. Кандидатите са “К и К Електроникс”, “Технополис” и “Зора”.