Развитият интелект подтиква към акохолизъм

Животът

14-07-2013, 09:20

Снимка:

facebook

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Прието е да се смята, че необразованите хора злоупотребяват с алкохола. Изследване на учени от Великобритания и САЩ обаче доказва точно обратното. Колкото по-висок е коефициентът на интелигентност на един човек, толкова повече алкохол консумира, съобщи руският сайт Корреспондент.net, цитиран от btv.bg.

Ако се измери количеството изпити спиртни напитки за една вечер, хората с развит интелект обикновено консумират повече. Учените са извършили експеримент.   Доброволци са били разделени на пет групи според коефициента им на интелигентност.

Те са били анкетирани за количеството спиртни напитки, които поглъщат, и за това колко често го правят. В групата на лицата с висок коефициент на интелигентност много хора са били предразположени към алкохолизъм.

Ако показателите на интелекта са били средни, склонността към спиртните напитки не е била толкова ясно изразена. А ако е пиела бременна жена, коефициентът на интелигентност на детето й е намалявал с няколко пункта. Специалистите не са установили какви са причините за връзката между развиването на алкохолизъм и нивото на интелекта.

Учени от университета "Дюк" от своя страна са установили, че ако човек избира алкохола като средство за борба със стреса, вероятността да се превърне в алкохолик е голяма.