Сноудън може да съсипе САЩ

Американецът притежава още секретна информация

 Бившият консултант на американското разузнаване пази огромна маса документи, чието евентуално публикуване може да нанесе още по-големи вреди на САЩ.

Това твърди американският журналист Глен Грийнуолд, който публикува първите разкрития.

Сноудън държи достатъчно сведения, за да нанесе за една минута толкова вреда колкото никой друг в историята на САЩ, твърди журналистът в интервю, излязло в аржентинския всекидневник "Насион".

Хроникьорът на британския "Гардиън", който живее в Бразилия, бе избран от Едуард Сноудън да публикува първите от страхотните му разкрития за масовото електронно следене, извършвано в САЩ в чужбина. Глен Грийнуолд продължава да е в контакт с американския компютърен спец, когото САЩ издирват за шпионаж и който е блокиран от 23 юни в международната транзитна зона на московското летище Шереметиево.

Макар да държи огромно количество документи, които могат страшно много да навредят на САЩ, според журналиста не това е целта на Сноудън.

Неговата цел, твърди той, е да разкрие рисковете, които крият информационните програми, които хората използват по целия свят, без да знаят на какво се излагат и без съзнателно да са приели да се откажат от правото си на защита на личния живот.

Американското правителство трябва да се моли всеки ден нищо да не се случи на Снноудън, защото, ако нещо стане, цялата информация ще бъде разкрита и това ще е най-ужасния кошмар, добавя той.