60 млн. евро в крокодил от бетон край Царево

Парите

14-07-2013, 13:44

Снимка:

24 часа

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Огромен изкоп от 20 години загрозява Бургас

Хотелски комплекс, замислен като най-мащабната руска инвестиция по морето, се оказва най-безполезният засега проект по Южното Черноморие заради замразения от 4 години строеж.
Намира се край Царево и е кръстен със звучното име "Коста дел кроко" (Бряг на крокодила) на инвестиционната компания "Лаудис билдинг груп", която се свързва с изгонения от България руски гражданин Константин Циганов (спряган е от руските медии за бос на организацията "Уралмаш"), пише "24 часа".

Проектът бе замразен заради кризата през лятото на 2009 г. Комплексът остана на груб строеж, а година по-късно Циганов бе експулсиран от България. Намеренията на руснаците бяха да вложат в курорта 110 млн. евро и да го превърнат в перлата на Българското Черноморие. Проектът предвиждаше дори да има изкуствени острови в морето и луксозни наколни жилища като в Малдивите. Според запознати досега в мегакомплекса са били налети колосалните 60 млн. евро, които го превръщат в най-грандиозния в България паметник на бетона.

Засега няма изгледи комплексът да бъде довършен, въпреки подновените м.г. строителни разрешителни от общината в Царево, която при бившия градоначалник Петко Арнаудов бе наложила възбрана на строежа заради неуредени сметки.
"И без това сега през сезона не може да се строи по морето, ще видим дали през октомври ще има някакво движение на обекта", коментира кметът Георги Лапчев. Иначе всеки месец инвеститорите си плащали старите задължения към общината.

Огромен изкоп от 20 години загрозява Бургас

Жабешкият хор не е звуков ефект, още по-малко халюцинация. В центъра на града има истински развъдник на жаби - в това се е превърнал теренът на недостроения градски универсален магазин.

Историята на обекта е 20-годишна - в началото на 90-те се създава "Бургаски универсален магазин" АД, в който влизат община Бургас и няколко фирми с амбицията да построят мега търговски обект, тогава думата мол не е позната. Отрежда се терен на супер апетитно място. Направен е изкоп, започва строителство. Обектът обаче не се оказва по силите на акционерите и дружеството е обявено в ликвидация. Започват опити за продажба, които продължават 10 години.

През 2005 г. все пак се стига до някакъв финал - след търг с тайно наддаване и поредица обжалвания тогавашният кмет Йоан Костадинов подписва договор с Иван Ангелов, съсобственик на старозагорската фирма ГИР 2. Името на Ангелов се свързва най-вече с марката "Градус" за пилешко месо.
Финалът се оказа съвсем илюзорен и сделката постави началото на поредица дела, заплетени в сложен юридически възел.

Според главния секретар на общината Божидар Кънчев има два изхода. Единият е търсене на споразумение между страните под контрола на Общинския съвет. Другият вариант е общината да инициира дело за делба и съдът да се произнесе всяка страна какво притежава. Защото ГИР 2, преобразувана в "Мариета", е придобила незавършеното строителство и правото на строеж върху терена.

Старозагорската фирма не се е отказала от инвестиционните си претенции. Но сега в града вече има два мола близо до изкопа, други два по-малки комплекса и строителство на огромен търговски обект.