Мъж протестира на комин на ТЕЦ "Земляне" (СНИМКИ)

Крими

14-07-2013, 14:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Протестиращият иска оставката на Орешарски

Мъж се е качил на един от комините на ТЕЦ "Земляне" в столицата.

Прави се проверка за пробива на охраната на ТЕЦ "Земляне", за да се разбере как е влязъл той.

ТЕЦ-ът се охранява от частна фирма, уточниха от МВР. По непотвърдена информация това е фирма "Егида". Топлоелектрическите централи са от обектите, които са на засилена охрана, като част от сигурността на страната.

Мъжът не заплашва да скочи, а се е качил на комина в знак на протест. Името му е Игор Шабов, който е бил участник в музикално реалити. Забеляза се, че той разговаря по мобилен телефон, в себе си е взел и лаптоп.

Музикантът Кирил Маричков пристигна в ТЕЦ-а и каза, че е говорил с Шабов два пъти от сутринта, помолил го да слезе, но Шабов отказал и посочил, че ще слезе, когато исканията му бъдат чути.

"Попитах го: Игоре, какво става и той каза: аз съм тук на един комин в "Земляне", което ме шокира. Той ми каза, че това бил личен протест. Аз искам оставката на Орешарски и няма да сляза оттук, така ми каза. Той даже ме попита, вие, г-н Маричков, имам ви доверие, не ме ли подкрепяте и аз му казах: нищо, което застрашава живота ти, не подкрепям. Така че по-добре слез, пък ще ги кажеш тези неща, ще те чуят хората. Той каза: не, няма да сляза", разказа Маричков.

Шабов казал, че е спокоен, видял един прекрасен изгрев тази сутрин и щял да стои там върху комина, взел си и вода.

Психолози разговарят с Шабов, с тях има и журналисти за гаранция, че исканията му ще бъдат чути. Според охраната, от едната страна на оградата на ТЕЦ-а е възможно да има пролука. Достъпът пък отзад не бил толкова труден.

Малко след 17 ч. Игор Шабов започна да слиза от комина на ТЕЦ "Земляне".

"Чувствам се отлично, въпреки че не съм спал от вчера сутринта", заявиИгор Шабов, след като слезе от най-високия комин. Шабов изказа благодарност на хората, които са му помогнали да слезе.

"Подкрепям абсолютно всички протестни действия, които се случват от 30 дни насам. Реших, че има нужда хората извън София също да се включат в протеста, независимо дали са за или против правителството, защото тяхното мълчание ме обърква и ме кара да се чувствам, че живея в някакъв объркан свят", каза още Шабов. На въпроса дали смята за редно своята форма за протест, той отговори положително.