Народът зове цял месец: Орешарски, оставка! (OБНОВЯВА СЕ)

Мисия София

14-07-2013, 19:08

Снимка:

Миролюба Евтимова, sofia.utre.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Sofiautre.bg отново следи на живо събитията

За поредна вечер започват да се събират хора на протест в столицата срещу правителството на Пламен Орешарски.

Sofiautre.bg отново следи на живо събитията и ги отразява в реално време.

19,00: Към момента движението в района на площад "Независимост" не е спряно и колите преминават нормално. Прииждат хора.

19,09: Спряно е движението по бул."Цар Освободител" в района на Министерски съвет. Броят на протестиращите се увеличава. Има две големи групи от хора, като част от тях са разположени пред металните заграждения на Министерски съвет,а другата част са пред президентството. Обстановката към момента е спокойна. Полицаите провериха документите на група млади мъже, но не ги задържаха.

19,50: Чуват се силни освирквания срещу правителството. Има засилено полицейско присъствие. Сградата на Министерски съвет е оградена с метални ограждения. Полицията е застанала плътно до огражденията. Полицаите имат каски, но не са ги сложили на главите си. Протестиращите развяват български знамена и носят лозунги с различни надписи. Те скандират "Оставка".

20,00: Няма данни за инциденти или нарушения на реда. Органите на реда се грижат за безопасността и са готови да реагират на сигнали за нередности или провокации.

20,04: Протестиращите в столицата се движат по бул. "Цар Освободител" към Народното събрание. Те скандират "мафия" и "червени боклуци". Държат плакати с надписи: "Независимостта на България – над руските интереси, над олигархията", "Орешарски – българска кръв ли искате да се пролее?" По целия бул."Цар Освободител" полицейското присъствие е засилено. Шествието е съпроводено от барабани и тъпани. Има протестиращи с велосипеди, както и деца.

20,19: . Протестиращите в столицата се разделиха на групи, като по-голямата част от тях продължават към Орлов мост, а друга част остават пред Народното събрание. Там те са разпънали голям национален флаг, съединен със знамето на Европейския съюз, в знак на единството с Европа. Тези протестиращи са застанали пред паметника на Цар Освободител и държат табели с имената на различни градове от света, като Сан Франсиско, Берлин и други – общо 26 града от цял свят, в знак на това, че тези градове подкрепят протестите в България. Трима протестиращи, маскирани като зомбита, стоят неподвижни и по дрехите си имат закачени имената на управляващите партии.

20,40: Към момента протестът в столицата протича спокойно.

21,16: Протестното шествие в София достигна храм-паметник "Александър Невски". В района на храм-паментик "Александър Невски" има засилено полицейско присъствие. След като протестиращите се разделиха на три групи при кръстовището на Орлов мост, най-голямата група тръгна към Френското посолство. По същото време във Френското посолство се състои приемът по случай нацоналния празник на Франция. Към момента шествието протича спокойно и без инциденти.

22,14: Продължава протестът срещу правителството на Пламен Орешарски в столицата. Протестиращи остават на Орлов мост, където движението все още е блокирано. Протестиращите свирят на свирки и тромби. Броят им намалява. В района продължава да има засилено полицейско присъствие. Протестиращи има и пред Народното събрание.