Внимавайте с кафето, пречи на работата

Животът

15-07-2013, 08:05

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вреди най-вече при мъжете, уточняват експерти

Консумацията на кафе на работното място влияе негативно на служителите, особено на мъжете, твърдят авторите на изследване, направено от университета в Бристол, Великобритания.

Тези последствия са толкова големи, че управителите на някои фирми се замислят върху отмяната на почивката за кафе.

Чашката кафе в работно време, вместо да сваля напрежението, както е прието да се мисли, понижава работоспособността и затруднява колективната работа. Резултатите от изследването показват, че кафето повишава способността на мислене единствено при тези хора, които се занимават с уравнения и алгоритми.

Консумирането на кафе по време на работната почивка е особено непродуктивно за мъжете, които имат лични проблеми. Кафето може да задълбочи тяхното стресово състояние.

Линдзи Сенклер и Питър Роджърс, които са провели теста по влияние на кафето върху работоспособността, са разделили участниците на три групи, на които са съобщили, че ще пият 3 различни вида кафе: без кофеин, тонизиращо и изострящо стресовото състояние, а в действителност всички те са консумирали само обикновено и безкофеиново кафе. Психолозите са констатирали, че трудности или забавяне в работата са се появили само при тези хора, които са пили обикновено кафе, независимо от това в коя от трите групи са били.

 

Източник здраве.bg