Лекуват рак с имунотерапия

Най-доброто от печата

15-07-2013, 05:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Учени видоизменят лимфоцити за борба с тумори

Британската фармацевтична компания Immunocore разработва уникален метод за лечение на рака чрез имунотерапия, съобщи в. „Индипендънт”. С негова помощ организмът разчита на собствената си имунната система и по-конкретно на белите кръвни Т-клетки, за да се бори със злокачествените образования.

Експертите на Immunocore твърдят, че са единствената компания в света, която е намерила начин за овладяване на силата Т-лимфоцитите, които след милиони години еволюция търсят и убиват нахлуващите патогени във вид на вируси и бактерии. По принцип Т-клетките не са толкова добри в намирането и унищожаването на раковите клетки, но разработката на Immunocore може да преобърне по радиален начин лечението на онкологичните заболявания заради използването на собствените защитни сили на тялото.

За целта учените са създали малки протеинови молекули, наречени ImmTACs, които действат като двояко лепило. От една страна те се прилепят силно и много точно за раковите клетки, оставяйки здравите недокоснати. А от друга – тези миниатюрно проводници си остават прикачени към Т-лимфоцитите. Самата технология е заимствана от т.нар. Т-клетъчен рецептор, протеин, който стърчи от повърхността на Т-клетките и следи да порази вредните вируси или бактерии.

ImmTACs са независими „биспецифични” Т-клетъчни рецептори, които умеят да разпознават мутиралите клетки и да ги елиминират. Чрез това молекулно препрограмиране учените могат да третират най-различни туморни клетки, без значение в кой орган или система се намира злокачественото образование. Медиците се смятат, че разработката им ще помогне особено при третирането на метастази.

Имунотерапията или имуноонкологията, както технически се нарича революционният подход, ще доведе до огромна промяна в лечението на рака. Досега в борбата със злокачествените болести се използват основно радикални хирургически интервенции, отрови (химиотерапия) и изгаряне (лъчетерапия). Всички те обаче не дават отговор на научната главоблъсканица как да се пощади здравата тъкан от непоправими щети, като същевременно има сигурна гаранция, че всяка ракова клетка е унищожена, деактивирана или премахната.

Първата фаза от клиничното изпитване на терапията, извършена върху малък брой пациенти във Великобритания и САЩ с напреднала меланома, показват, че хората могат да понасят лекарството сравнително добре.

Проблемът е, че раковите клетки мутират много лесно. Дори премахването на 99,9 на сто от тях в тялото на пациента се смята за подобрение, но все още съществува заплаха от 0,1 процент, който може да „избяга” на друго място в организма. Учените се надяват, че с новата терапия тази възможност ще се сведе до нула.