Русия иска от Германия размяна

Свят

15-07-2013, 12:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Готови са да освободят поне един шпионин, работил за немските или други западни тайни служби

Москва иска да размени осъдени в Германия свои агенти с кодови имена Андреас и Хайдрун Аншлаг, срещу техни колеги, задържани в Русия.

Според човек от руските тайни служби консултациите за възможната размяна започнали наскоро (2 юли шпионската двойка беше осъдена от съда в Щутгарт). Друг източник смята,  че Москва изчаквала приключването на процеса, за да разбере от слушанията по делото как е било разкрито прикритието на шпионите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече по време на разговорите през юни между президента Владимир Путин и канцлера Ангела Меркел да е била обсъждана размяна на шпиони.

Андреас Аншлаг получи присъда от шест и половина години, а съпругата му Хайдрун Аншлаг – с година по-малко. Двойката била от “спящи агенти“. Те били вкарани във ФРГ през 1988 г. от тогавашния КГБ, а впоследствие двамата започнали да работят за приемника СВР. Адвоката на двамата шпиони Хорст-Дитер Петшке съобщи, че наистина се очаквала размяна и то скоро.

Сред възможните кандидати е и Андрей Думенков, който получи през 2006 г. 12 г. затвор, след като беше заловен при опит да предаде на германското разузнаване данни за руската ракетна система. Подобен е и случаят с Валерий Михайлов, бивш полковник от руските служби за сигурност, осъден миналата година на 18 г. затвор за шпионаж към САЩ.