10 мита за косата, на които робуваме

Животът

15-07-2013, 14:40

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Много от тези сляпо следвани ритуали водят до точно обратния ефект

Има много известни митове за косата, които жените стриктно спазват без дори да се замислят за тяхната достоверност! Много от тези сляпо следвани ритуали обаче могат да доведат до точно обратния ефект.

Ето и митовете, на които робуваме:

1.Ежедневното миене изсушава косата

Много жени вярват, че миенето на косата всеки ден я изсушава. не е вярно. Това което изсушава косата е шампоана, който използваш.  Важно е да избереш шампоан, който е подходящ за съответния твоята коса – мазна, суха, нормална или комбинирана.

2. Ако имаш права коса, тя ще остане такава цял живот

Възможно ли е изведнъж правата ви коса да се чупи на вълнички? Храненето, стресът, заболяванията, приемът на лекарства, начинът на живот, дори бременността могат драстично да променят както формата, така и цвета на косата ти. Същото се отнася и за къдравата коса.

3.Ако подстригваш косата си по-често, ще расте по-бързо

Редовното подстригване е чудесен начин да поддържате косата си здрава, но не се надявай на чудо. Косата расте с един и същи темп независимо от това дали се подстригваш или не. Важно е да знаеш, че подрязването на краищата пази космите от увреждане. Така здравата коса изглежда по-дълга.

4.Майонезата и зехтина подхранват косата

Вярно е, че майонезата и зехтинът имат овлажняващо свойство. Това обаче не значи, че ако всяка седмица се мажеш с тези продукти, ще се радваш на копринена коса. Всичко зависи от състоянието на твоята коса. Експертите са категорични, че нормалната коса няма нужда от майонеза.  Ако обаче си със суха коса, майонезата и зехтинът са добро и евтино лечение, стига да се прилагат правилно. Вземи една лъжичка майонеза или зехтин и я разнеси само по краищата на косата, постави шапка за баня. Остави да подейства 30 минути и измий обилно с нежен шампоан.

5. Сменяй често балсама и шампоана си

И ти ли си от  хората, които бързат да сменят шампоана и балсама си, ако не забележат резултат след първите няколко дни? Всъщност проучвания показват, че трябва да изчакаш поне две седмици, за да решиш дали това е продуктът, с който се чувстваш най-добре. По принцип е добре да редуваш различни марки шампоани, които си сигурна, че ти действат добре.

6. Няма как да се справиш с мазната коса

Мазната коса е резултат от свръхпроизводството на себум. Това е веществото, което се отделя от скалпа. Специалистите препоръчват, докато се миеш, да масажираш нежно косата си със специален шампоан в продължение на няколко минути. След това нанеси овлажняващ балсам само по краищата. Редовно почиствай четката си за коса като я потопяш в купа с топла вода и няколко капки шампоан. Изплакни само с вода и остави да изсъхне.

7. Не може да боядисваш косата си, докато си бременна

Няма проучвания, които да дадат категорични доказателства, че боята за коса е вредна да бебето. Проблемът е, че много стилизиращи продукти съдържат формалдехид, който е канцерогенен. Ето защо бъдещите майки трябва да търсят боя, гел или пяна без формалдехид. Има много природни съставки, които могат да го заменят. Къната е добро решение, ако искаш да прикриеш белите коси или просто да се появиш с различен цвят.

8. Винаги реши косата си от горе до долу

Ако разресваш мократа си коса от горе до долу, това най-вероятно ще доведе до увреждане на косъма ти. Ето защо винаги подсушавай косата след миене и преди да започнеш да я четкаш. Прокарай гребена до средата и след това като придържаш леко разреши до краищата. Не оказвай силен натиск. Това ще предпази косата ти от допълнителен стрес. Ако намажеш мократа коса с не отмиващ се продукт, то тогава може да я разрешиш дори мокра.

9. Всички косми растат с една и съша скорост

Питала ли се се някога защо перфектната ти, свежа прическа бързо губи формата си? Добре е да знаеш, че космите по цялото тяло не растат с една и съща скорост. Косата преминава през три фази на растеж. За всяка област от тялото ти продължителността на тези фази е различна.

10. Студената вода е супер полезна за косата

Изплакването на косата с хладка вода помага да се скрият кутикулите и позволява по-добре да се отразява светлината, затова завършването с душ със студена вода е полезно не само за здравето, но и за красотата. Тоест, косата ти евентуално ще блести повече, но не очаквай нищо друго.

cosmopolitan.bg/nie-jenite.com