Топ 5 на най-полезните сезонни плодове у нас

Животът

15-07-2013, 15:22

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Хапвайте за здраве!

400 грама е средната норма на ден за прием на плодове и зеленчуци, препоръчва Европейският информационен съвет по храните. У нас тя е 280 грама, което ни нарежда на 13-о място сред още 19 европейски държави. Близо 35% от българските деца нямат възможност да консумират поне веднъж дневно пресни плодове и зеленчуци, сочат данните на Евростат. Те се хранят най-зле от европейските си връстници.

Понеже е лято... Еко кои са топ 5 сред най-полезните сезонни плодове, които могат да се намерят у нас:

Ябълки

Една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с три години. Тя съдържа пектин, витамините В1, В2, С, Е, Р, РР и минералите калий и бор.

Кайсии

Освен че са причина за добрия тен на консумиращите ги, те се грижат за здравето на сърцето и очите ни, подобряват имунитета. Съдържат витамин А, витамини от група В, РР, калий, калций, магнезий и желязо.

Диня

В 100 гр диня има само 26 калории, което я прави много подходяща за диети. Съдържа и витамините А, В1, В3, С, калций, желязо, магнезий и мед.

Малини

Богати са на витамин С и А, калий, калций и магнезий. 100 гр малини съдържат 52 калории, а ни пазят от ракови заболявания. Освен това помагат при махмурлук.

Боровинки

Боровинките са много добри източници на каротин, витамини В1, В2 и С, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо. Това са плодовете с най-висока способност да разграждат свободни радикали.

 

Източник profit.bg