Президентът и БСП се разминаха за магистралите

Плевнелиев ги предвижда за 2015 г., а социалистите чак за 2020-30 г.

Президентът Росен Плевнелиев и представители на управляващата БСП се разминаха в очакванията си кога ще са готови следващите магистрали.

Докато прерязваше лентата на автомагистрала "Тракия" днес, държавният глава обяви, че "Марица" ще е готова не по-късно от средата на следващата година, а "Струма" – през 2015-а.

Оптимизмът му обаче беше попарен от думите на депутата от левицата Димчо Михалевски, който заяви, че реалистичният план за целия автомагистрален пръстен, включително и АМ "Черно море", е до 2025-2030 година, а за 7 скоростни пътища – до 2040 година. Държавата няма достатъчен ресурс, нито средствата от ЕС ще са достатъчни", поясни депутатът.

По думите му за следващия планов период България ще получи от Европа от 900 млн. до 1 млрд., които ще отидат основно за Лот 3 на "Струма" и за незначителен участък от "Хемус".

"Аз също мисля като Плевнелиев, но съм малко по-голям реалист за това, което може да се случи. В крайна сметка, политиците не трябва да подхранват нереализируеми желания и очаквания в българските граждани", каза Михалевски.

Той подчерта, че АМ "Черно море" е в дългосрочен план, но разширението на пътя от Бургас до Слънчев бряг ще е приоритет номер 1 за бургаския регион. Димчо Михалевски добави, че е готов проектът за довършването на разширението – от Поморие до Равда, ще бъдат осигурени средства за отчуждителните процедури, защото към момента няма заложени такива.