Цифровизацията започва през септември с 12-14 програми

За първия етап пари има, за по-нататък не се знае

Цифровизацията на телевизията започва от 1 септември с първата фаза на процеса с предаването на 12-14 програми. Това обяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков във Враца, съобщи bTV.

В отговор на въпрос дали продължава да има проблеми пред цифровизацията, той посочи, че е "умерен песимист". Божков обяви, за първата фаза на процеса има осигурен ресурс и честоти, но следват другите фази, за които все още не е ясно дали има необходимите финансови средства, разпределени по години, за да се освободи ресурс и процесът да се "напълни със съдържание".

По думите му,са необходими "комплексните усилия на много хора, институции и неправителствени организации, за да се осигури цялостният завършек на цифровизацията".

Той посочи, че до дни КРС ще предложи план за поетапно изключване на аналоговия сигнал и преминаваното към цифров в страната.

Цифровизацията е още един алтернативен способ за получаване на новини при по-високо качество и има социална функция, посочи Веселин Божков. Той допълни, че никъде по света от този способ не се възползват повече от 15-20 на сто потребителите - тези, които не искат или не могат да плащат за такава услуга на други оператори - кабелни или сателитни, но трябва да бъдат "социално информирани".

Шефът на КРС уточни, че цифровият сигнал не означава само телевизия, а в други страни чрез него се предоставят интерактивни услуги като електронно гласуване, електронно банкиране, електронна търговия и други подобни услуги.

По-рано стана ясно, че първоначално около 124 000 социално слаби българи ще получат ваучери за устройства за цифрова ефирна телевизия.