За 32-и път #ДАНСwithme срещу Орешарски (обновена в 22:30)

Днес протестиращите решиха да осъвременят Вазов

Вече 32 вечери не стихват протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. А протестиращите са категорични, че няма да спрат с демонстрациите, докато кабинетът не подаде оставка.

В София те отново започнаха да  се събират от 18.30 часа на площад "Независимост".

Блокирано е движението по булевард "Ал. Дондуков" и "Цар Освободител".

През последните няколко дни участниците в протестните действия промениха традиционния маршрут на протестното шествие и от Орлов мост вместо да продължат по Цариградско шосе, завиваха към Военна академия, преминавайки по улица "Оборище", храм-паметника "Св. Ал. Невски", като шествието приключи отново пред Народното събрание.

 

Продължават да се събират хора пред сградата на Министерски съвет за протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Протестиращите скандират "Оставка" и "Мафия" и развяват българското знаме. Свирят на свирки и тромби като се чува и звук от тъпан. Има хора, които носят маски като тези на "Анонимните". Протестиращите са изпълнили пространството пред сградата на Министерски съвет, като много то тях са застанали и около фонтана на Президентството. Днес протестиращите решиха да пренапишат Вазовата поема "О, Шипка". Част от събралите се носят лозунги, след които: "Всеки блог – печатна крепост срещу монополизма", "Всеки лозунг – бомба, всеки балон – летяща крепост срещу олигархията". Сред протестиращите има много велосипедисти, както и хора с деца.

Част от протестиращите се отправиха към паметника на Васил Левски, а друга по-малка част към Орлов мост. Шествието към паметника е предвождано от хора, които свирят на барабани, тъпани и чинели. Пред шествието се движи полицейска кола. Сред протестиращите се движат  полицаи с жилетки "Антиконфликт". Протестиращите скандират "Оставка", свирят със свирки и развяват български знамена.
Протестното шествие в столицата достигна храм-паметника „Св. Александър Невски”, предаде агенция "Фокус". Протестиращите обиколиха храма и спряха пред металните заграждения, които отделят пространството зад Народното събрание. В района има засилено полицейско присъствие. Има много полицаи, които са застанали зад огражденията.

Протестиращите се върнаха пред сградата на Народното събрание. Те преминаха по ул. "Раковска". Най-отпред вървеше  група с транспарант: "България каза – Орешарски върви си!". Ществието спря пред сградата на Народното събрание. Недоволните граждани освиркват сградата на парламента и скандират "Оставка" и "Мафия", развяват български знамена. Сред протестиращите има и такива, които бият на барабани и тъпани. В района на шествието има засилено полицейско присъствие. Малки групи хора се отправят към Орлов мост.

Групата протестиращи, която остана пред Народното събрание се присъедини към протестиращите на Орлов мост, съобщи агенция "Фокус". С хората, които бяха пред парламента, дойдоха и музикантите с тъпани и чинели. На асфалта на Орлов мост са изписани имената на градовете, които подкрепят протеста като към тях са добавени и тези на градове от други държави, където български граждани също протестират срещу кабинета "Орешарски". Група младежи повториха с боя надписите. Протестиращите свирят със свирки в ритъма на тъпаните. Част от хората развяват български знамена.
Продължава да бъде блокирано движението на Орлов мост от протестиращи, съобщава агенция "Фокус". Стотици протестиращи са се събрали на пътното платно, където е нарисуван Свети Георги с бяла боя, а около рисунката са се събрали хора, които бият на барабани и тъпани. Протестиращите свият на свирки. Има много колоездачи и хора с деца. Част от участниците в днешния протест постепенно започват да се разотиват.


Контрапротест

И днес пред пилоните на НДК група граждани се събраха в 18.00 часа, за да изразят подкрепата си към правителството.

Протестните митинги и шествия започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, който по-късно беше отменен от Народното събрание. Протестите обаче продължават с искане за оставка на правителството и нови избори.

 

Антиправителствените протести из страната

 

Пловдив

Стотина души се събраха за поредния протест в центъра на Пловдив. Мобилни лекарски кабинети предлагат на политиците пловдивчани. Те обясниха, че така всеки, който има нужда от помощ, ще бъде лекуван от специалисти. Недоволните продължиха да раздават и символичните акции – каймакановки, серьожки и герговки като форма на протест срещу олигархията. За сряда протестиращите подготвят жива верига с плакати по Главната улица, а в четвъртък планират да се включат в протестите в столицата. Маршрутът бе отново по Главната улица, пред сградата на Областната дирекция на МВР в града, оттам по бул. "Шести септември" към Чифте баня. На кръстовището с бул. "Цар Борис III Обединител" те останаха 15-ина минути, като пяха песни и играха хора. След това през Капана се върнаха по стария си маршрут по Главната улица към Общината.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОТЕСТИТЕ В ПЛОВДИВ ВИЖТЕ ТУК

 

Бургас


Около 30 души и тази вечер се събраха на протест пред сградата на община Бургас.


Сливен

 

Малко над 30 протестиращи за пореден ден се събраха в центъра на Сливен. Пред централите на БСП, ДПС и ГЕРБ имаше краткотрайни спирания с освирквания, скандирания "Мафия", "Избори", "Оставка", "Всеки ден ще е така до оставката", "Червени боклуци", "ДПС - вън".

 

Силистра

Около 60 души излязоха тази вечер на протест срещу назначаването от днес за областен управител на Силистра на Насуф Насуф. Той е доскорошен председател на областната организация на ДПС. Срещу него има досъдебно производство. Хората не са съгласни с този тип назначения.