Чай от джинджифил за ускоряване на метаболизма и отслабване

Животът

16-07-2013, 09:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Как да отслабна без диета и хапчета?

Виж рецептата тук

Джинджифиловият чай е традиционен за източните народи и много подходящ за отслабване. Според тибетската медицина джинджифилът е хранителен продукт с топла енергия, която сгрява и стимулира кръвообращението като ускорява обмяната на веществата. Западната медицина казва, че джинджифилът топи килограмизаради съдържащите се в него ефирни масла, които ускоряват метаболизма в организма, пише zajenata.bg.

Има и козметична причина да пием по-често джинджифилова напитка – кожата се подмладява. Редовният прием на джинджифилов чай помага при запек и газове. Все пак не забравяйте, че приемът на чай облекчава симптомите, но не може да излекува причинителите на проблема. При заседнал начин на живот пийте повечечай от джинджифил, тъй като той стимулира кръвообращението и повишава температурата на тялото. Това ще ви зареди с повече енергия и ще се почувствате по-жизнени.

Друго полезно действие на джинджифиловия чай е, че премахва токсините в тялото , защото растението има детоксикиращ ефект. 

Домашно приготвен чай от джинджифил пък ускорява обмяната на веществата до 25%.

Ароматният пикантен корен потиска апетита , като понижава киселинността на стомаха и по този начин подпомага храносмилателната система .

Щипка джинджифил на прах или 1 ч. л. настърган корен от пресен джинджифил се запарва с 300 мл вода за 15 минути. Пие се топла, половин час преди всяко хранене. Подсладете на вкус с мед  и добавете лимон по желание. Може да добавите листа от боровинки, мента и маточина . Поръсваме с щипка канела или кардамон . Ако сте на работа – сложете парченца обелен и нарязан на тънко джинджифил в термос с гореща вода. Пийте чая през целия ден. Не пийте чая вечер и преди сън, защото има ободряващ ефект. За по-лесно нарязване на тънки филийки можете да използвате картофобелачката.

Освен че ще подпомогне организма да усвои по-бързо храната, този чай е изключително полезен и тонизиращ - профилактика е на простудни и вирусни болести и освежава като кафе. Джинджифилът помага на кожата да остане млада по-дълго време, затова той е много важна част от менюто на всяка жена, която не иска да остарее бързо. 

За тези, които искат да отслабнат , е следната рецепта: една част джинджифилов корен се смесва с една част скилидки чесън и 20 части вряла вода. Нарязаните съставки се заливат с врялата вода и след 15 минути се прецеждат. Имайте предвид, че на всеки 2 литра вода е достатъчно парченце джинджифил с големина на орех.

Портокалов чай и джинджифил за отслабване .
Смесете в блендера ½ супена лъжица ситно нарязан корен от джинджифил, 60г листа от мента, както и щипка смлян кардамон След 30 минути излейте вряща вода в сместа, след това прецедете, добавете 85 мл лимонов сок, 50мл портокалов сок, и мед за вкус.

Зелен чай и джинджифил за отслабване

Рецептата за 1 литър чай е следната:

- 1 супена лъжица зелен чай 
- парченце джинджифил (настърган – около 1-2 с.л.)
- 3-4 листа мента
- 1 пръчица канела
- 2 бр. карамфил
- 1 ванилия
- 1 портокал
- 1 лайм
- 4 бр. кумкуат

Зеленият чай се залива с литър вряла вода, похлупва се и се оставя да престои три минути. След това се прецежда и се налива в порцеланова кана. Към горещия чай се добавят подправките. Кумкуатът, лаймът и портокалът се режат на парченца.  Напитката се охлажда, прецежда и се поднася с лед.

Чаят от джинджифил е отличен афродизиак . Той затопля тялото, а ароматът му събужда сетивата. Само една чаша може да ни освободи от натрупания стрес. Чаят може да пребори симптомите на настинка или грип, подсладители не се препоръчват. Джинджифиловият чай може да се ползва не само за отслабване, но и за разкрасяване.