Посрещаме одеждите на света Петка

Мисия Пловдив

16-07-2013, 07:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Светините пристигат по случай празника на митрополитския храм "Света Марина"

Свещените одежди и икона с лика на света преподобна Петка от румънския град Яш ще посрещнем днес в Пловдив. Светините пристигат по случай храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина”, който светата Църква отбелязва всяка година на 17 юли.

Одеждите /дрехите, с които се обличат светите мощи на преподобна Петка/ ще бъдат донесени от Негово Високопреосвещенство Теофан, митрополит на Буковина и Молдова. Те ще останат за поклонение в храма „Света Марина”.

Тържествата започват на 16 юли с литийно шествие от катедралата „Света Богородица” до митрополитския храм „Света Марина”. Светините ще бъдат пренесени от духовници в специално украсена кувуклия с литията. Те ще бъдат поставени на специално място в храма „Света Марина” за поклонение вечерта на 16 юли. Веднага след това ще започне и Празничната вечерня.

На следващия ден – 17 юли, когато се отбелязва паметта на света Марина, и е храмовият празник на митрополитската църква „Света Марина”, ще бъде отслужена съборна света литургия,  възглавена от митрополит Теофан заедно с епархийския митрополит Николай, архиереи - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.

Програма на тържествата 

16 юли 2013 г.

18.30 ч., Катедрален храм „Света Богородица”

Посрещане на делегацията от Румъния, която носи светите одежди на света преподобна Петка, осветени от честните й мощи, и иконата с нейния лик.

18.45 ч.

Тръгва литийно шествие със свещените одежди на света Петка и иконата с нейния лик от храм „Света Богородица”, през площад Джумая, по Главната улица,  до митрополитския храм „Света Марина”. Редом до светинята от Румъния е и копието на чудотворната икона Света Богородица „Божигробска”.

19 ч.,  Храм „Света Марина”

Поставяне на светините в храма за поклонение на вярващия народ и Празнична архиерейска вечерня

17 юли 2013 г.

9 ч., Храм „Света Марина”

Празнична архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство митрополит Теофан, епархийския архиерей - Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, и митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.

Света преподобна Петка - Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска, е една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят.

 Живее през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци...

Света преподобна Петка е бърза застъпница и помощница за българския народ и на всеки, който се обърне с молитва и искрена вяра, тя откликва. Особено помага при телесни болести и недъзи, паралич и др.