Актуализацията на бюджета ще запази стабилността

Предвижда се 1% ръст в икономиката, което е по-песимистичен сценарий от заложения в Бюджет 2013 растеж от 1,9%

Предлаганата актуализация на Закона за държавния бюджет на България за 2013 г. ще бъде осъществена при запазване на финансовата и фискалната стабилност на държавата. Това се посочва в мотивите за актуализация на бюджета, предложена от правителството.

Актуализацията предвижда ръст на икономиката от около 1%, което е по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към Бюджет 2013 растеж от 1,9%.

Актуализираните прогнози за тази година предвиждат ръст на икономиката от около 1%, което е по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към Бюджет 2013 растеж от 1,9%. Предлаганите промени в закона за държавния бюджет предвиждат увеличаване на дефицита с 493,4 млн. лв. (0,6 % от прогнозния БВП), с което се променя бюджетната позиция до дефицит от 2,0 % от прогнозния БВП, но остава в рамките на лимит от 2,0 % от БВП и спазва критериите от Маастрихт.

Предлаганото увеличаване на дефицита обуславя промяна в лимита за максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 година. Емитираните извънредно 6-месечни ДЦК на вътрешния пазар на стойност 800 млн. лв. през февруари 2013 г., на практика изчерпват одобрения лимит. От друга страна, съществува необходимост от осигуряване на буфер във фискалния резерв, който да минимизира евентуални ликвидни рискове. Обезпечаването допълнителното дългово финансиране в размер до 1,0 млрд. лв., няма да окаже влияние върху ограничението за максималния размер на държавния дълг към края на годината от 14,6 млрд. лева.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 г. и мотивите към него са публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите.